Izvor: Kurir.rs/Beta
12.01.2023 u 21:55
0

ŽIOFRE NAGLASIO: Građanima Srbije neće trebati vize za EU, a evo šta je rekao za sankcije Rusiji

Žiofre je ponovio da je uslov za prijem u EU normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre izjavio je danas da građanima Srbije „sigurno neće biti potrebne vize za ulazak u EU“ i da sankcije Rusiji nisu ključan, ali su postale važan uslov za otvaranje novih klastera u pregovorima, a govorio je i o KiM.

– Sigurno neće biti viza za Srbiju prema Evropskoj uniji, 2023. ćemo usvojiti jedan administrativni mehanizam za zemlje kojima nije potrebna viza za ulazak u EU – rekao je za medije.

On je objasnio da će građani Srbije pre putovanja morati da popune formular putem interneta, ali da će se to odnositi i na ostale države kao što su SAD i Izrael, te da to nema veze sa vizama.

MINISTAR DAČIĆ SA ŠOLEOM: Razgovarali o regionalnim pitanjima i o aktuelnoj situaciji na KiM

Pored toga, Žiofre je rekao da sankcije Rusiji nisu jedini uslov za otvaranje klastera u okviru evrointegracija Srbije, ali da je spoljna politika sada postala „centralnija“ u pregovorima „jer je takva stvarnost“.

Dodao je da Vlada Srbije uverava EU da nije neutralna kada je reč o ratu u Ukrajini, ali je rekao da to nije dovoljno i da su sankcije važne kako bi bili preduzeti konkretni koraci.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Na pitanje da li je priznavanje tzv. Kosova uslov za prijem u EU, ponovio je da je uslov „normalizacija odnosa Beograda i Prištine“, te da Evropska unija ne nameće šta će se dve strane dogovoriti.

– Jasno je da svi sporazumi koji su postignuti do sada treba da se sprovedu. To uključuje i pitanje Zajednice srpskih opština, to treba sprovesti bez odlaganja i mi se za to zalažemo, radimo na tome da se sve sprovede – rekao je i dodao da je u diplomatiji nekada potrebno vreme, ali je „važno biti istrajan“.

Šef EU delegacije je dalje ocenio da je „očigledno“ da se Srbija i EU približavaju, a ne udaljavaju, ali da proces ima uspone i padove.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter