Izvor: Kurir.rs
16.03.2023 u 11:20
0

GABRIJEL ESKOBAR IZNEO JASAN STAV TOKOM POSETE BEOGRADU: „Za odnose Srbije i Kosova značajna ZSO, pitanje samo kada će biti formirana!“

Kazao je da je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak naveo više različitih primera kako taj tip zajednica funkcioniše u EU, kako bi dao prava manjinama da odlučuju o svojoj sudbini.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da bi SAD želele na sastanku u Ohridu da vide priznanje da je ZSO značajan deo odnosa između Srbije i Kosova i poručio da će se formirati ZSO i da je samo pitanje koliko će se to brzo desiti.

ANA BRNABIĆ NA SASTANKU SA ESKOBAROM: „Cilј Srbije očuvanje mira i stabilnosti i jačanje saradnje u regionu“

„Kada o tome govorim kao o zahtevu, ne bih da time izazivam konfrontaciju ili da to postavljam kao izazov. Činjenica je da se ZSO javlja u Briselskom sporazumu, deo je zaključaka Evropskog saveta i deo je politike SAD. Ona će se ostvariti, samo je pitanje koliko će se to brzo desiti, a drugi deo je koji će model biti primenjen“, rekao je Eskobar na konferenciji za medije.

Kazao je da je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak naveo više različitih primera kako taj tip zajednica funkcioniše u EU, kako bi dao prava manjinama da odlučuju o svojoj sudbini.

„Želeli bismo da jedan od tih modela služi i kao model za ZSO. U pogledu naših očekivanja ohridskog sastanka, želeli bismo da vidimo što veće učešće Srba na kosovskim izborima uključujući i njihovo učešće kao kanditata“, istakao je Eskobar.

Želeli bismo da vidimo političke vođe iz srpske zajednice na KiM i nadamo se da ćemo shvatiti šta je njima potrebno kako bi učestvovali u demokratskom procesu, dodao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter