Izvor: Tanjug
28.03.2023 u 12:56
0

MINISTAR VESIĆ SA JANOŠEM U BUDIMPEŠTI: Srbija i Mađarska predložiće zemljama regiona nastavak gradnje brze pruge

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas u Budimpešti, nakon dogovora sa ministrom građevinarstva i saobraćaja Lazarom Janošem, da će dve zemlje uputiti pozive Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Grčkoj i Turskoj da se pridruže izgradnji brze pruge u regionu, koja će prvo povezati Budimpeštu i Beograd, a kasnije i Niš i Preševo.

„NAŠI NARODI SE I TE KAKO DOBRO RAZUMEJU“: Vučić i Sakelaropolu! (VIDEO)

-Pričali smo o produženju brze pruge prema Nišu, kasnije i prema makedonskoj granici i dogovorili smo se da zajedno potpišemo jednu inicijativu i pošaljemo poziv ministrima transporta Turske, Bugarske, Severne Makedonije, Albanije i Grčke i da razgovaramo o produženju brze pruge prema Albaniji, odnosno kroz Severnu Makedoniju prema Grčkoj i kroz Bugarsku prema Istanbulu, kako bi brza pruga zaista dobila smisao i povezala naše dve zemlje i sa turskom i grčkom obalom za putnički i kargo saobraćaj- rekao je Vesić novinarima nakon sastanka sa Janošem.

Vesić je rekao da se ta inicijativa poklapa sa inicijativom Otvoreni Balkan (OB) i da bi mogla da bude, kada je reč o železničkom saobraćaju, neka vrsta „Otvorenog Balkana plus“.

-Za nas je važno da budemo povezani i sa Skopljem i sa Tiranom, Solunom i Istanbulom, to je važno i Mađarima, jer će se pruga koristiti i za transport robe, a ne samo za putnički saobraćaj.

Kako je rekao, pruga ima logički smisao da se, posle izgradnje do Preševa, nastavi i prema jugu.

-Verujem da je to interes i EU, koja želi da evropski kontinent bude povezan, Grčka je članica EU i mi ćemo ući u EU. Na poslednjem sastanku OB bili su i predstavnici Turske i Mađarske, a najavili su se i predstavnici i Grčke. OB postaje sve značajnija inicijativa i oni i druge susedne zemlje koje ne mogu da postanu članice, jer su već u EU, traže da budu posmatrači jer vide potencijal u tom procesu. Ovo je kao neki OB plus -naveo je Vesić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter