Izvor: Kosovo Online
13.01.2023 u 10:49
0

GRADONAČELNIK ŠTRPCA IZJAVIO: „Nakon ranjavanja mladića hteli da policajce Srbe prebace na sever KiM“

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić istakao je da je zahtev građana da se poveća prisustvo Kfora i policije, dodajući da u trenutku velike zabrinutosti, iz centrale Kosovske policije šalju dopis u kome traže slanje Srba, pripadnika Kosovske policije, iz Štrpca na sever.

On je za medije rekao da se ranjeni Miloš nalazi kod kuće, dok je Stefan još uvek u bolnici, ali je dodao da je najvažnije da su živi, s obzirom da je sve moglo da se završi tragično.

– Zabrinjava činjenica da je neko iz centrale Kosovske policije poslao dopis u Štrpcu gde traži da se određeni broj policajaca Srba pošalje na sever u trenutku kada je u Štrpcu potrebno veće prisustvo policajaca, što je jako loša poruka, rekao je Jevtić.

– Mi smo u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovarali o tome i oni su rekli da svako ko ne želi da ode , neće biti sankcionisan i ja želim da verujem u to. Ali taj zahtev ukazuje na problem odnosa vlasti prema pitanju bezbednosti i života Srba na KiM, rekao je Jevtić.

On je istakao da je sastanak sa visokom delegacijiom Stejte departmenta bio dobar.

– Uspeli smo da prenesemo zabrinutost građana, uzimajući u obzir sve ono što se depava u poslednje vreme, posebno od kada je Aljbin Kurti na vlasti. Želimo da verujemo da oni mogu da utiču da se Kurti urazumi, da prestane sa retorikom koja utiče na Albance. Kada Kurti kaže da smo mi teroristi i kriminalci, i kada to neki Albanac sluša, on sebi daje za pravo da može da dođe i da povredi nekoga, naglasio je Jevtić.

Kako je naveo, na Kosovu i Metohiji se pripadnik KBS koji je pucao u dečaka i mladića predstavlja kao heroj.

– Narativ je da je on heroj, njega veličaju i to je pogrešno. Žele da ga odbrane zato što je pripadnik KBS, govore da je pucao u samoodbrani, ne znamo od čega se branio. kada imate takav narativ, onda se javljaju drugi mladi ljudi koji žele da budu heroji. Zato mi tražimo od institucija čiji je posao da nam obezbede bezbednost, da se ozbiljnije pozabave ovim pitanjem, rekao je Jevtić.

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu decenijama se suočavaju sa različitim izazovima.

Gradonačelnik Štrpca je izjavio da je imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Kurti poslao poruku da želi samo poslušne Srbe pored sebe.

– O tome kakav status u narodu imaju ti ljudi, pokazuje i to što se delegacija SAD nije sastala sa njima, već sa onima za koje znaju da imaju podršku naroda. Ali poruka Kurtija je i da ne želi da poštuje čak ni zakone Kosova kada je o imenovanju ili postavljanju političkih predstavnika Srba na takvim pozicijama reč, naglasio je Jevtć.

DAČIĆ ODLUČNO I JASNO: “ Rekao sam Šoleu da nema toga u Srbiji ko će prihvatiti nezavisnost KiM“

Jevtić je istakao da Kurti ne poštuje zakone.

Kako je rekao, protest u Severnoj Mitrovici je bio jako važan zbog poruka koje su poslate.

– Protest je bio jako važan i zbog poruka koje su poslate, ali je on zaboleo mnoge Albance, jer nisu očekivali toliki broj ljudi. Očekivanja od kosovskih vlasti nemamo, sa druge strane očekivanja mladih od Srbije su velika, Srbija pomaže puno preko Kancelarije za KiM, Vučić zna mnogo bolje od pojedinih kakva je situacija na KiM. On se svojim delovanjem trudi da sačuva život, rekao je Jevtić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Jevtić je dodao da su roditelji mladića i dečaka su bili najracionalniji u najtežoj situaciji.

Oni su svima zahvalni, jer su videli da nisu sami. Rane će zaceliti, ali šok koji je mali Stefan doživeo će teško zaboraviti. Kroz podršku koji Stefan i Miloš dobijaju, mi vidimo da nismo sami“, zaključio je Jevtić

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter