Izvor: Tanjug
28.03.2023 u 13:23
0

„NE PRIZNAJEMO KOSOVO“: Jaka poruka predsednice Grčke!

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, izjavila je danas da stav Grčke o Kosovu i Metohiji ostaje nepromenjiv i stabilan.

U obraćanju novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Sakelaropulu je istakla da Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine koji ima za cilj normalizaciju odnosa dve zemlje i iznalaženja održivog rešenja koje će održati stabilnost u području.

– Podržavamo nedavne razgovore koji su vezani za pronalaženje rešenja i primene plana implementacije i unapređenje vašeg položaja u Evropi –  rekla je Sakelaropulu.

„SRBIJA JE POSVEĆENA SVOM EVROPSKOM PUTU“: Sastali se Vučić i Žiofre! (FOTO)

Govoreći o evrointegracijama Srbije, grčka predsednica je naglasila da je Grčka uvek mislila da Srbija pripada evropskoj porodici i da je, u razgovoru sa predsednikom Srbije, još jednom iskazala stabilan i čvrst stav Grčke o potrebi priključvanja Srbije EU i podršci naporima koje Srbija ulaže u tom pravcu.

– Naš cilj je jačanje političke i ekonomske pozicije Srbije –  rekla je Sakelaropulu.

Ona je istakla da je današnji sastanak potvrdio izuzetne bilateralne odnose Grčke i Srbije na svim nivoima koji su stabilni i nenarušeni već 150 godina, i koji, kako je rekla, pokazuju značajne kulturne, političke i istorijske veze, kao i prijateljstvo koje povezuje naša dva naroda.

– Strateški karakter koji su stekli grčko-srpski odnosi oslikavaju se u zajedničkoj deklaraciji o strateškom partnerstvu, posebno u oblasti energetike, kulture, turizma i odbrane. Obostrana želja jeste da se ubrza impelementacija te deklaracije u cilju obostranog blagosatanja naših zemalja i šireg područja Balkana –  rekla je predsednica Grčke.

DOČEKANA GRČKA PREDSEDNICA: Vučić ugostio Sakelaropolu! (VIDEO)

Naglasila je da je neopravdan ruski upad u Ukrajinu pokazao da mir nije nešto što zasigurno mora da postoji i da svi moramo da se borimo za mir na osnovu vrednosti i principa Povelje UN.

– Težnje za proširenjima teritorija u 21. veku su za osudu. Ruski napad na Ukrajinu veoma je važan za bezbednost u Evopi i u ovom trenutku se ne vidi perpektiva rešavanja problema diplomatskim načinom –  upozorila je Sakelaropulu.

Dodala je da je obavestila Vučića o grčko-turskim odnosima gde je, kako je rekla, došlo do smanjivanja sukoba jer Grčka želi da održi dobrosusedske odnose uz potpuno poštovanje međunarodnog prava.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter