Izvor: Kosovo Online
09.01.2023 u 13:18
0

IGOR SIMIĆ PORUČIO: „Srbi na KiM žive u strahu, mi samo želimo mir, a ne da kada naša deca odlaze po Badnjak ne znamo da li će se vratiti kući“

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić istakao je danas da su Srbi na protestu u Štrpcu, posle ranjavanja srpskog dečaka i mladića u Gotovuši i prebijanja mladića u Klokotu, jasno poručili da žele da žive u miru, da ostanu i opstanu na Kosovu i da se takve stvari više nikada ne ponove, te naglasio da pojedini uklanjanje barikada na severu očigledno shvataju kao slabost.

Odlučnost Srba da ostanu i opstanu na KiM nije se nikada dovodila u pitanje. Teško je kada doživite da na Badnji dan neko pokuša ubistvo deteta i mladića. Srbi na Kosovu i Metohiji su 23 godine navikli da trpe teror i licemerje međunarodne zajednice, kazao je Simić za medije.

Simić je kritikovao međunarodnu zajednicu što ni u jednom saopštenju i poruci nije pomenula nacionalnost ranjenih i napadnutih dečaka i mladića.

Prema njegovim rečima, to je tako, jer kvari narativ „o zlim i lošim Srbima“, koji Aljbin Kurti, uz pomoć zapadnih zemalja, propagira.

– Ono što smo juče videli u Štrpcu je bila poruka mira. Zahvalio bih se svim Srbrima koji su došli u Štrpce i poslali jedinstvenu poruku da želimo da živimo u miru, da opstanemo i ostanemo, da se ovo što se dogodilo u Gotovuši i Klokotu ne sme nikada više ponoviti i da prisustvo međunarodnih snaga mora biti na višem nivou pre svega na jugu KiM, objasnio je Simić.

„PLAŠIM SE ZA BEZBEDNOST SVOJE PORODICE“: Otac upucanog mladića na KiM ističe da su još uvek u šoku, mole se da ne to više nikada nikome ne dogodi!

On je rekao da su Srbi, dok su trajale barikade na severu KiM, slušali kako međunarodne snage brinu o bezbednosti, te podsetio da tokom tih 20 dana nije povređen niti jedan Albanac na severu, a na jugu nije bilo pripadnika međunarodnih snaga da zaštite dete i mladiće.

– Nije povređen niti jedan Albanac jer nam to nije cilj, i mi nemamo ništa protiv albanskog naroda, nego se borimo protiv režima Kurtija i Vjose Osmani, podvukao je Simić.

Simić je kazao da su Srbi uvek opredeljeni za mir i dijalog, i ne žele da trpe nasilje.

– Naš poziv za mir i uklanjanje barikada očigledno neko doživljava kao našu slabost. Nismo se uplašili. Želimo samo mir, da živimo u normalnim uslovima, a ne da kada naša deca odlaze po Badnjak ne znamo da li će se vratiti kući, poručio je on.

Simić je kazao da Srbi na KiM žive u permanentnom strahu 23 godine.

– Toliko toga lošeg se događa Srbima na jugu i severu Kosova i Metohije. Jedan problem suštiže drugi. Ne možete ni sagledati šta mi sve doživljavamo, ukazao je Simić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je podsetio da na Stefana i Miloša nije pucao prolaznik, već neko ko je deo takozvanih kosovskih institucija, pripadnik KBS, i zbog toga, kako je naveo, mora da snosi posebnu odgovornost.

Ukazao je da albanski mediji pokušavaju da slučaj predstave kao slučajnost.

Naveo je da se na severu nastavlja tortura takozvanih kosovskih institucija nad Srbima, podsećajući da su kod Leposavića neka sela odsečena od ostatka opštine, jer su prekopani putevi, koji su po naređenju komandanta Kfora bili sanirani.

Simić je naveo i da na zvečanskoj tvrđavi specijalci kosovske policije podižu dronove i slikaju se, provocirajući i izazivajući reakciju Srba.

– Postoji konstantan pritisak kojem su Srbi izloženi i ćutanje međunarodnih predstavnika. Na napad Stefana i Miloša nije reagovao nijedan specijalni izaslanik, a kada je bačena pirotehnika reagovala je cela Evropa. Nismo ni sigurni da je bilo tog događaja, a bili smo izloženi najoštrijim osudama, kao da je ubijeno 20 ljudi. Za Srbe nema suza, poručio je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter