Izvor: BSC Happy
27.03.2023 u 10:55
1

IVICA DAČIĆ EKSKLUZIVNO ZA „BSC HAPPY PORTAL“: „Morali smo da odredimo šta su naše crvene linije i baš zato predsednik Vučić nije potpisao Ohridski sporazum!“

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je u intervjuu za "BSC HAPPY portal" govorio o realnosti implementacije ZSO, sporazumu iz Ohrida i odluci Srpske liste da se ne kandiduje za predstojeće izbore na KiM.

Redakcija „BSC Happy portala“ razgovarala je sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o krucijalnim političkim tematikama koje okupiraju naciju.

Upitan da prokomentariše mogućnost implementacije Zajednice srpskih opština (ZSO) Dačić navodi da je to obaveza koja nije nova, i da ju je takozvano Kosovo preuzelo još odavno.

MINISTAR DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ NA HAPPY TV: „Mi moramo da vodimo računa o našim nacionalnim interesima!“

– To je međunarodna obaveza koju je Kosovo preuzelo još potpisivanjem Briselskog sporazuma. Znači deset godina se čeka na ispunjavanje te obaveze. Mi smo izgubili svako poverenje i veliku nadu da će Priština ispunjavati svoje obaveze – rekao je on.

Ministar dodaje da je Beograd bio spreman na dogovor, ali da se druga strana na takav stav nije odlučila.

– Mi smo bili konstruktivni i usaglasili smo se sa implementacijom ovog o čemu se razgovaralo, ukoliko dođe do ovog prvog koraka u implementaciji, a to je formiranje ZSO – kaže Dačić i dodaje: „Na potezu je sada Međunarodna zajednica i na potezu je prištinsko rukovodstvo da definišu šta hoće i da li žele uopšte da formiraju ZSO, ali jasno smo rekli da je to preduslov za implementaciju ovoga o čemu se razgovara„, rekao Dačić.

O dogovoru ih Ohrida ministar navodi da je u pitanju dogovor koji je najbolji mogući u okolnostima u kojima se Srbija nalazi.

„ONI KOJI SU SA „ISLAMSKOM ZASTAVOM“ DOŠLI DO BEČA, PREŠLI SU PREKO KOSOVA I BORILI SE SA SRBIMA“: Dačić poručio u Beču!

– On je najbolji mogući dogovor u određenim istorijskim uslovima, a to znači da smo mi uspeli da zaštitimo naše nacionalne i državne intrese, a da pritom sačuvamo i naš evropski put. Morali smo jasno da odredimo šta su naše crvene linije koje su neprihvatljive i baš zato predsednik Vučić nije potpisao sporazum i stalno govori o crvenim linijama da ne bismo sutra došli u situaciju da moramo da preuzimamo i sprovodimo međunarodne obaveze na koje se nismo obavezali.

O samom srpskom stavu iz razgovora u Ohridu, Dačić ponavlja da je Srbija spremna na saradnju i implementaciju, ali, kako ponavlja, do granice crvenih linija.

– Mislim da je to jedan dobar politički momentum za Srbiju i da treba iskoristiti za dalji napredak – rekao je on.

Odluku Srpske liste da ne učestvuje na predstojećim izborima na KiM, naš sagovornik je prokomentarisao kao  autonomnu odluku Srpske liste, ali i sasvim opravdanu u situaciji u kojoj se trenutno Srbi na KiM nalaze.

NIKOLA ŠAINOVIĆ ZA „BSC HAPPY PORTAL“: „OVO NIJE 1999. GODINA, IMAMO MALI MANEVARSKI PROSTOR, ALI GA NEĆEMO PROPUSTITI!

– To je naravno njihova autonomna odluka. Znate šta se sve dešava na prostoru naše pokrajine Kosova i Metohije, da su Srbi izloženi pritiscima, teroru. Licemerno zvuči da neko samo učestvuje na izborima, prihvatajući time da učestvuje u jednom takvom pravnom i političkom teroru prema Srbima – rekao je ministar.

Napomenuo je, da u vrlo teškom trenutku po srpski narod na KiM, mora doći do razgovora i da mora postojati politički život na KiM, te da je to i želja Beograda.

– Naravno da je naša intencija da se obnovi politička scena u Prištini i da se razgovara o češću Srba na toj sceni ukoliko dođe napretka u implementaciji ovog dogovora – zaključuje Dačić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “IVICA DAČIĆ EKSKLUZIVNO ZA „BSC HAPPY PORTAL“: „Morali smo da odredimo šta su naše crvene linije i baš zato predsednik Vučić nije potpisao Ohridski sporazum!“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter