Izvor: Tanjug
08.01.2023 u 11:01
0

„KFOR NEGATIVNO ODGOVORIO NA NAŠ ZAHTEV“: Vučić istakao da su „slučajno“ takav odgovor uručili baš na Badnji dan

KFOR negativno odgovorio na naš zahtev o povratku srpske vojske i policije na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je KFOR negativno odgovorio na naš zahtev o povratku srpske vojske i policije na KiM i istakao da su „slučajno“ taj negativni odgovor uručili baš na Badnji dan.

– Svi smo znali i očekivali taj odgovor, mislim da sam to negde i najavio. Mislim da su oni u svom pažljivo sastavljenom pismenu upućenom kao odgovor Vladi Srbije na njen zahtev, a onda sam preko vojnog kabineta i ja dobio na upoznavanje. Odgovorili su naravno da oni smatraju da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije i oružanih snaga Republike Srbije na teritoriju KiM, pritom se pozivajući na Rezoluciju 1244 – rekao je Vučić.

STRANE SLUŽBE SU NAS UNIŠTILE SA LITIJUMOM! Vučić: „Beograd za Novu godinu bio kao Kazablanka, pun špijuna“

Kaže da je KFOR, međutim, naveo da oni u skladu sa Rezolucijom 1244 imaju svoju ulogu, ali se nisu pozvali na deo Rezolucije 1244 po kojem je moguće da odbiju to, jer, kako je rekao, tako nešto ne postoji.

– Neko dovoljno pametan im je to sastavljao, jer oni nemaju pravo da odbiju taj zahtev, znali su da nemaju na šta da se pozovu i onda su se pozvali na pozitivnu normu iz njihovog ugla da imaju pravo i obavezu da čuvaju red i poredak i napravili još jednu nenamernu, pod znacima navoda, grešku. Interesantno da uvek vole, kao što su nekada iz meni nepoznatog razloga valjda želeći da ponize Srbe, tražili od poslussničkih vlasti u Beogradu da predsednika Miloševića isporuče na Vidvodan obećavajući da će svi problemi Srba posle toga biti rešeni – naveo je Vučić.

On je kazao da su tako i odgovor KFOR-a uručili baš na Badnje veče.

– Bilo bi dobro da su nam uručili na Badnje veče pozitivan odgovor, onda bi to imalo smisla, ali ne i negativan uoči Božića, onda znate da to nije slučajno. Napravili su grešku, sa jasnom političkom konotacijom, i napisali da pažljivo motre šta se zbiva na severu, a samo dva sata ranije pucano je na dečake srpske nacionalnosti, što su svi pokušali da sakriju. Pucano je ali na jugu, nije vaš posao da brinete o barikadama na severu, već da brinete o bezbednosti Srba na celom KiM i svih drugih na KiM. Baš tog popodneva to se dogodilo na jugu KiM, a oni su pomenuli samo sever – rekao je Vučić.

To znači, kako je rekao, da njihovo političko rukovodstvo pre svega brine o političkim rešenjima, o zemljama članicama NATO koje su mentori svega toga, o njihovim rešenjima za budućnost, a ne o stvarnoj bezbednosti.

Napominje da ne može da kaže da NATO ameterski ili loše obavlja svoj posao, ali da je druga stvar što su oni samo politčko oruđe u rukama najmoćnijih zapadnih sila.

– Mi ćemo da vidimo kakav će naš dalji odgovor da bude, tu sada ima nekoliko opcija, čekaćemo i ukazivati kako i na kojim mestima sve nisu zaštitili srpski živalj, od dečaka Stefana Tomića u Klokotu, jer ako se tu ne osechate bezbedno kako ćete u celom Kosvoskom pomoravlju – naveo je Vučić.

Rekao je da mu niko od ambasadora nije poslao poruku zbog napada na srpske dečake, pokušaja ubistva, jer ih to, kako je ocenio, nije mnogo uznemirilo.

– Nisam očekivao drugačiji odogovor KFOR-a i sada se postavlja pitanje da li ići na sednicu Saveta bezbednosti UN ili ne – rekao je Vučić i kazao da postoje u Srbiji navodne velike patriote koji će reći da idemo na sednicu SB.

– Evo idemo sutra na sednicu SB, podržaće nas Rusi, i šta ćemo onda i oni izglasaju na SB da ne dozvoljavaju da se vrati srpska vojska i policija. Osim što smo dobili da pričamo tri dana, šta ćemo četvrtog dana, da ostavimo to i kao mogućnost Kurtiju da komentariše kako se i SB konačno izjasnio po tom pitanju i da ostavimo to kao mogućnost nekome da komentariše kao novi izvor prava za sebe, a protiv Srba i srpske države. Pri tome to ipak ne treba isključiti jer u jednom trenutku mogu da budu drugačije stvari na SB. O tome treba da razgovarao i razmišljamo – rekao je Vučić.

Predstavnici Komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma Generalštaba Vojske Srbije preuzeli su na Badnje veče, u 19.00 časova, na administrativnom prelazu Merdare od predstavnika KFOR-a odgovor na zahtev za povratak do 1.000 pripadnika Vojske Srbije i policije Srbije na prostor Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Ministarstvo odbrane je navedeni dokument dostavilo Kabinetu predsednika Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću, radi upoznavanja sa sadržajem odgovora KFOR-a, saopstilo je tada Ministarstvo odbrane. Iz Kabineta predsednika Srbije potvrđen je prijem dokumenta i rečeno je da će predsednik čim dođe sa Hilandara biti upoznat sa njegovim sadrzajem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter