Izvor: BSC Happy
30.03.2023 u 09:52
0

MINISTAR BRANKO RUŽIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Sa potpisnicima protiv državne mature sam spreman na razgovor, ali oni još nisu spremili ispit“

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić gostovao je u našem jutarnjem programu. Ministar je govorio o državnoj maturi, interesovanju učenika za određene predmete, infratrukturi domova učenika i studenata, ali i visokoškolskih ustanova, ali i peticiji protiv održavanja državne mature.

Ružić je izneo podatke o zainteresovanosti učenika za polaganje predmeta, te izneo da je najveće intersovanje za biologiju, a najmanje za fiziku.

– 38 procenata se opredelilo za biologiju, 29 za geografiju, istorija je tu sa 16, hemija sa 9 i fizika sa 8 procenata – rekao je ministar.

Naš gost je napomenuo da i ove godine Ministarstvo raspisuje konkurs za besplatne udžbenike.

– Ministarstvo prosvete i ove godine obezbeđuje besplatne udbenike. Prijava traje do 10. aprila. Škola će preko razrednih starešina i učitelja učenike obavestiti o potrebnoj dokumentaciji – rekao je on.

Ružić je istakao koje kategorije imaju pravo na besplatne udžbenike.

– Pravo na besplatne udžbenike imaju sledeće kategorije učenika iz socijalno-materijalno ugroženih kategorija, učenici sa invaliditetom , učenici koji su peto dete. Učenici koji su najdarovitija deca takođe imaju prav na besplatne udžbenike – i dodaje: “ U te svrhe obezbeđeno je 28 miliona dinara“.

Ministar je naveo da Vlada ulaže u infrastrukturu domova učenika i studenata, ali i visokoškolskoh ustanova.

– Što se tiče te univerzitetske infrastrukture moram da isteknem da smo mi napravili jedan sjajan projekat, odnosno koji će za epilog će imati izgradnju jednog novog tornja u okviru Studenjaka, gde povećavamo kapacitet za 1000 mesta. Uradili smo nekih 15 domova, opremili i uradili nove. Očekuje nas rekonstrukcija doma na Karaburmi i u Novom Sadu – i dodaje: „Radimo mnogo na izgradnji objekata visokoškolskih ustanova. Poslednja takva izgradnja je bila Farmaceutski fakultet 1989.“

Naš gost je dodao da je danas jedno od velelepnijih zdanja u koje je uložila Vlada i zgrada FON-a, te je i dodao značaj tog fakulteta za našu zemlju.

– Imali smo čast da otvorimo velelepno zdanje, novu zgradu FON-a. Orijentisani smo da idemo u korak sa vremenom. FON je jedan od najprestižnijih fakulteta, čitave naše akademske zajednice – navodi ministar.

Komentarišući sistem dualnog obrazovanja, Ružić kaže da on živi i da je preuzet iz najreprezentativnijih izvora.

– Vlada Srbije je radila zaista predano na uvođenju sistema dualnog obrazovanja, uzimajući sve segmente švajcarskog, nemačkog i austrijskog modela. Ovaj model ovde egzistira. Na 10 visokoškolskih ustanova imamo dualno obrazovanje – rekao je on.

O peticiji da se ukine državna matura, ministar kaže da je sa potpisnicima spreman na razgovor, ali da oni i dalje nisu.

– Mi smo primili tu inicijativu 27. marta. Ono što je važno za srednjoškolce –  fokus državne mature su upravo oni. Državnu maturu će da polažu u svojim školama, sa svojim drugarima, sa manje stresa i za njih i za roditelje –  i dodaje: Državnoj maturi moramo da pristupimo seriozno i brinemo o deci“.

Ministar je naveo da će iduće nedelje biti sastanak sa potpisnicima peticije protiv održavanja državne mature.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter