Izvor: BSC Happy
29.05.2023 u 10:28
0

MINISTAR DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ NA HAPPY TV: „Samo nemojte da provocirate Srbiju, jer naša država će zaštiti svoj narod na KiM“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bio je gost jutarnjeg programa na Happy televiziji.

Ministar Ivica Dačić tokom svog gostovanja ovog jutra govorio je na temu „META SPECIJALNOG RATA DAN SRPSKE DIPLOMATIJE“.

Jučerašnji dan obeleželi su predsednički izbori u Turskoj, na kojim je pobedu odneo Redzep Tajip Erdogan, naš gost ministar Dačić na samom početku emisije komentarisao je upravo tu temu, pre svega pohvalio je našu televiziju i kolege reportere koji su juče tokom čitavog dana izveštavali Srbiju o dešavanjima u Turskoj.

– Ja želim pre svega da kažem da ste me zaista prijatno iznenadili time što ste prisutni tamo u Turskoj, mislim da je to dobra stvar i da bi i druge televizije trebale da se ugledaju na vas. Ja kad sam bio mlad, naše vodeće medijske kuće su imale dopisnike iz tih najvećih zemalja, to su bile institucije, sam dopisnik je morao da bude upoznat sa tim dešavanjima,pratila se ta spoljna politika, zato je to i danas važno da za ovako neke važne teme, a izbori u Turskoj su važni za sve nas, u tom pogledu je veoma značajno što ste bili tamo. Ja mogu samo da vam čestitam na tome, jer oni to tamo prate i to će doprineti i našim diplomatskim odnosima, ja verujem da su i vaši izveštaji bili konstruktivni, tako da sve je to doprinelo razvojem naših bilateralnih odnosa. Evo mi ćemo kao ministarstvo pokušati da pomognemo u tom nekom logističkom smislu vama, eto vi ste se prvi setili, a i svima ostalima koji budu želeli da prate takva dešavanja, ima i drugih tema gde bi naše prisustvo moglo da bude mnogo veće nego sada, rekao je ministar pa dodao:

– Što se tiče izbora, predsednik Vučić je uputio čestitku Erdoganu, ja ne mogu da kažem da se njegova pobeda očekivala, zato što, znate, sve je to bilo opterećeno raznim željama, čak su i istraživači javnog mnjenja govorili da jegov protivnik ima prednost. Pokušali su na sve načine da ga miniraju, čak su i rekli da ga Rusija podržava, ali mislim da je Erdogan isplivao dobro iz svega toga, jer za drugi krug je bilo nerealno očekivati da će Erdogan izgubiti, kazao je ministar.

Danas se obeležava Dan srpske diplomatije, u nastavku razgovora ministar Ivica Dačić govorio je o tome ko su naši ambasadori, ko doprinosi našoj diplomatiji i promociji u svetu.

– Mi smo ustanovili da pored naših karijernih diplomata, i ljudima koji su mnogo doprineli imidžu Srbije, koji predstavljaju Srbiju u svetu, da im na neki način odamo prizannje i na tome se zahvalimo. Novak Đoković je naravno broj jedan, Miloš Biković takođe. Ove godine sam ja predložio da to bude Nikola Jokić, jer on je čak i bez ovoga što sada radi, doprineo mnogo i postao legenda, promovisao je sve naše. To je nešto čime treba da se ponosimo i koristimo za našu dobru promociju, jer ne postoji čovek na ovom svetu sa kojim sam razgovarao, a da ne zna ko je Novak Đoković, poručio je Dačić.

Rano jutros na severu Kosova i Metohije ponovo je došlo do eskalacije, naime u Zvečanu je takozvana Kosovska policija bacila suzavac na Srbe i razvukli bodljikavu žicu oko opštine, Dačić je u nastavku komentarisao trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

– Ja mislim da je ovo što se danas dešava i što je će dešavati i sutra i narednih dana, nešto je čije su osnove postavljene pre ove akcije i zatvaranjem očiju Prištine. Da neko uđe u opštinu i pokušava da ubaci svoje ljude, a pritom Srbi nisu ni glasali na izborima, i očekuju da će to biti normalno, to je pokazatelj jednog slepila i ne bih rekao loše procene, jer znaju oni dobro da će izbiti nemiri, ali oni kažu mi ćemo sada malo da se bunimo, ali će sve ostati onako kako je Kurti zamislio. Sada iamte KFOR, koji umesto da ih spreči da uđu, oni maltene brane te gradonačelnike od naroda, to je nerealno i to ne može dalje da opstane. Kada govorimo o tome šta Srbija može da uradi, Srbija može diplomatski da odgvori, da razgovaramo sa ambasadorima, sa ministrima, možemo da upozoravamo, ali odluku moraju da donesu države i organizacije koje su preuzele da garantuju bezbednost i mir na Kosovu i Metohiji, ako oni to ne urade, onda provociraju da Srbija to uradi. Otvorili su vrata da prodru na sever i stavili su tu nogu da se ta vrata ne zatvore, misleći da će to Srbi da progutaju, ali ja mislim da imaju pogrešno uverenje. Oni moraju da znaju da srpsko strpljenje ima svoje granice, a koje su to granice, ako đođe do žrtava, nasillja i napada na Srbe, nemojte da provocirate Srbiju, jer ako oni to ne urade, Srbija se obavezala i Srbija će da zaštiti svoj narod, poručio je na kraju ministar Ivica Dačić.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter