Izvor: Tanjug
24.03.2023 u 12:13
0

MINISTAR ĐERLEK NA PRVOM FORUMU O REGIONALNOM RAZVOJU VOJVODINE: Kreiranje razvojne politike je naš prioritetni cilj

Ministar bez portfelja zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek otvorio je prvi Forum o regionalnom razvoju Vojvodine koji bi trebalo da doprinese unapređenju politike regionalnog razvoja i postizanju boljih rezultata u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, za unapređenje područja koji ne prate razvoj države potrebno je u fokus staviti oblasti nove regionalne politike: transfer tehnologije, inovacije, prekvalifikacije i otvaranje novih radnih mesta kroz podršku privredi i privlačenje investicija.

AMBASADOR HIL POVODOM GODIŠNJICE NATO BOMBARDOVANJA: „Verujem da narod Srbije ima dovoljno snage da potisne svoje ogorčenje“

-I dalje imamo ogromne disparitete, negativne demografske trendove koje moramo da rešavamo. Danas ću govoriti o novim merama koje ću uspostaviti. Pre svega tu mislim na strateške i razvojne dokumente koji imaju za cilj da smanje ove disparitete. Ne možemo dozvoliti da se samo Beograd razvija, mi imamo Srbiju veoma bogatu sa svim svojim resursima i potencijalima i na tome ćemo raditi -rekao je Đerlek.

Forum je organizovao Konzorcijum pet Regionalnih razvojnih agencija Vojvodine – ,,Banat”, ,,Bačka”, ,,Srem”, ,,Panonreg” i ,,Južni Banat”.

Menadzer projekta Razvojne agencije ,,Banat” Radomir Topalov ističe da je težnja ovog skupa okupljanje svih učesnika u procesu regionalnog razvoja u postizanju boljih i jačih zajednica.

-Realizovali smo ovu ideju sa namerom da podstaknemo i motivišemo dodatne aktivnosti koje doprinose regionalnom razvoju. Neke od ovih agencija postoje već više od 20 godina na području Republike Srbije i kao takve mislim da su kredibilan partner i javnom i privatnom sektoru- podvlači Topalov.

ŠAINOVIĆ PORUČIO: „Hrabrost građana odvratila NATO od kopnene intervencije na Kosovu i Metohiji“

Na Forumu su u fokusu tri oblasti – ekonomski razvoj, životna sredina i institucionalni razvoj.

Pokrajinski sekretar za regionalni i međuregionalni razvoj Aleksandar Sofić izjavio je da je na poslednjoj sednici usvojen plan rada Autonomne Pokrajine Vojvodine do 2030. godine.

-U tom dokumentu smo definisali šta je vizija severne srpske pokrajine, definisali smo ciljeve i mere kako da se ostvare svi ti pravci razvoja koji će doprineti ravnomernom regionalnom razvoju u narednom periodu -rekao je Sofić.

Planirano je unapređenje i ojačavanje kapaciteta Regionalnih razvojnih agencija, kao i olakšano finansiranje projekata koje će povezati sve aktere regionalnog razvoja, od lokalnih samouprava do republičke vlasti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter