Izvor: Tanjug
24.02.2023 u 11:47
0

MINISTAR RUŽIĆ PORUČUJE: „Obrazovanje je za Vladu Srbije jedan od apsolutnih prioriteta“

Vlada Srbije nastavlja da prepoznaje obrazovanje kao jedan od svojih apsolutnih prioriteta, rekao je danas ministar prosvete Branko Ružić, koji predsedava Međuministarskim koordinacionim savetom o javnim politikama u oblasti obrazovanja, kojem prisustvuje i šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Ružić je objasnio da je sredinom 2021. godine Vlada usvojila strategiju za razvoj obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, kada je potvrđen značaj reforme, kao i da su predviđene jasne i sveobuhvatne mere i aktivnosti za ispunjenje postavljenih ciljeva.

– Tokom prethodnih meseci, Ministarstvo prosvete je vodilo jedan inkluzivan proces koji doveo do izrade akcionog plana za sprovođenje novog strateškog okvira u oblasti obrazovanja“, objasnio je Ružić i dodao da bi prema tom planu, Srbija do 2030. godine trebalo da reformiše obrazovanje po merama EU.

MINISTAR RUŽIĆ NA DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA: U školama organizovane preventivne aktivnosti na temu nasilja i diskriminacije

– Naš strateški okvir naglašava da sistem obrazovanja treba da bude usmeren na osposobljavanje mladih ljudi da posle školovanja mogu da rade, ali i da razvijamo kulturu celoživotnog učenja, kazao je Ružić.

Po njegovih rečima, Srbija će postići standard kvalitetnog obrazovanja po ugledu na EU, kroz otvoreno, demokratično obrazovanje gde će za sve biti obezbeđene jednake šanse. Podsetio je da je EU podržala reforme obrazovanja sredstvima pomoći u značajnim iznosima, uključujući i budžetsku podršku od 2017. do 2019. godine, kada je uspostavljena dinamika održavanja skupova na visokom nivou.

– Uveren sam da će kao i na ranijim sastancima međuministarskog saveta, naš susret biti konstruktivna i otvorena razmena stavova, iskustava i planova u oblasti obrazovanja kao i jačanju naše saradnje, zaključio je Ružić.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je sastanke međuministarskog saveta kao „dobru praksu, koja šalje važnu poruku da Srbija ulaže u svoje mlade i obrazovanje, što je najbolja investicija“.

– Čestitam Srbiji na pozitivnoj proceni vašeg učinka koji je ušao u godišnji izveštaj Evropske komisije za 2022. godinu, posebno čestitke za usklađenje sistema visokog obrazovanja sa preporukama EU, rekao je Žiofre, i pohvalio aktivno učešće Srbije u programima studentske razmene Erasmus i Horajzon 2020.

Objasnio je da je obrazovanje jedna od oblasti koja je zbog pandemije i drugih izazova bila pod posebnim pritiskom, tako da nije slučajno dodatno ulaganje u oblast obrazovanja i podsetio kako je EU 2022. godinu posvetila mladima, a ova godina je posvećena razvoju veština.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter