Izvor: Tanjug
02.04.2023 u 09:38
0

„ZA ČETIRI GODINE OD BEOGRADA DO NIŠA ZA 100 MINUTA“: Ministar Vesić poručio građanima!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je, dan posle puštanja u saobraćaj deonice Novi Beograd - Surčin, da je za dalјi ravnomerni razvoj zemlјe neophodno saobraćajno povezivanje.

Vesić je najavio da će sutra boraviti u poseti Sloveniji, gde će sa koleginicom Alenkom Bratušek razgovarati o rekonstrukciji pruge od Beograda, preko Zagreba do Ljublјane i Beča i uspostavlјanja brzog voza.

Deonica auto-puta „Miloš Veliki“, od Novog Beograda do Surčina juče je otvorena i sinoć su tuda prošla prva vozila, a Vesić  napominje da će taj put značiti svima koji idu ka Čačku i Požegi, ili iz tog pravca dolaze u Beograd, budući da skraćuje ulazak u glavni grad za oko 10 kilometara i rasterećuje autoput Beograd – Šid.

NA JEZERU GARDA SAMIT OTVORENOG BALKANA: Predsednik Vučić sa Ramom i Kovačevskim o postignutim rezultatima!

– To je sada najbrži način da, preko Surčina, dođete do Novog Beograda, do Vojvođanske ulice, a da ne morate da izlazite na auto-put Beograd – Šid i da idete na petlјu Dobanovci. Kada je građen autoput ’Miloš Veliki’, ja sam obavlјao funkciju u gradu, i tražio sam da se izgradi ova deonica, i drago mi je što je ona završena sada kada sam ministar nadležan za saobraćaj – rekao je Vesić.

Podsetio je da je planirano da se u tom delu grada, izgradi nacionalni stadion, i novi Sajam, što pokazuje da će to biti pravac u kojem će se Beograd ubuduće razvijati. Najavio je i proširenje kružnog toka na Novom Beogradu, kao i izgradnju petlјe Jakovo, ka kojoj gravitira 30.000 – 40.000 lјudi. Ministar je ponovio i da se završetak obilaznice oko Beograda, do Bubanj potoka očekuje tokom juna, što će u značajnoj meri rasteretiri „Gazelu“, jer tranzitni saobraćaj više neće ići kroz centar prestonice.

Vesić je istakao i da je počelo projektovanje posledenje deonice obilaznice, od Bubanj potoka do Pančeva, koja je zahtevna i obuhvatiće gradnju dva tunela, petlјu Boleč, drumsko-železnički most na Dunavu. Time će kompletna obilaznica biti završena i svi koji dolaze iz Banata moći će direktno da se uklјuče na autoput, kod Bubanj potoka, bez prolaska kroz Beograd, a i sav tranzitni železnički saobraćaj biće izmešten iz glavnog grada, rekao je ministar.

– Počeli smo projektovanje, to radi CIP, radi se intenzivno na terenu, sledi eksproprijacija i očekujemo da budemo spremni sledećeg proleća da tražimo partnera i krenemo u ugovaranje i te deonice – rekao je Vesić i podsetio da je gradnja obilaznice počela 1991. godine.

DOLAZI LI PRAVDA? Sutra počinje suđenje vođama OVK!

U tom smislu, istakao je značaj infrastrukturnog povezivanja zemlјe, na čemu insistira predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer je izgradnja puteva ono što privlači investicije, a to znači nova radna mesta i veći životni standard građana.

Podsetio je da se uveliko gradi nastavak brze pruge od Novog Sada do Subotice, dok mađarski partneri grade deo od granice do Budimpešte, kao i da je potpisan ugovor sa EIB-om i EBRD-om za izgradnju brze pruge do Niša, duge 228 kilometara.

– Za četiri godine putovaćemo od Beograda do Niša za 100 minuta, imaćemo direktnu vezu Niš – Budimpešta. Tako menjmo način života lјudi – rekao je Vesić.

Dodao je da je tokom posete Mađarskoj, sa ministrom Janošem Lazarom uputio poziv kolegama iz Grčke, Bugarske, Turske, Albanije i Severne Makedonije, na sastanak u Beograd, kako bi razgovarali o nastavku brze pruge kroz Severnu Makedoniju ka Grčkoj i kroz Bugarsku ka Turskoj.

DRUGI KRUG IZBORA U CRNOJ GORI: Prve nepravilnosti, do 9 sati glasalo je 6.8%!

Vesić je najavio da će sutra boraviti u poseti Sloveniji, gde će sa ministarkom infrastrukture Alenkom Bratušek razgovarati o pruzi Beograd – Beč, preko Zagreba i Ljublјane.

– Mi projektujemo deo brze pruge Beograd – Šid, dužine 90 kilometara, i sa EU razgovaramo da se napravi ‘intersiti’ voz Beograd-Zagreb-Ljublјana-Beč. Tokom nedavne posete Italiji, minsitar Mateo Salvini mi je rekao da je i Italija zainteresovana da se uklјuči u taj projekat. Sve to omogućava saobraćajnu povezanost sa drugim zemlјama i veći komfor života lјudi –  rekao je Vesić.

Ministar je dodao da će tokom aprila u saobraćaj biti pušten prvi deo Moravskog koridora, od Pojata do Makrešana, dug 17 kilometara, a još 10,5 kilometara do kraja septembra, od Makrešana do naselјa Koševo, čime će Kruševac biti povezan na autoput Beograd – Niš.

Do sredine naredne godine biće završena deonica od Adrana kod Kralјeva do Prelјine, čime će Kralјevčani dobiti direktnu vezu sa autoputem „Miloš Veliki“, a kompletan Moravski kodiror biće završen 2025. godine, kada bude izgrađena i deonica od Adrana do Koševa.

PRONAĐENI IZBORNI MATERIJAL, BIRAČKI SPISKOVI I KOPIJE LIČNIH KARATA: Crnogorska policija sprečila zloupotrebu izbora!

– Završićemo do septembra prvi deo brze saobraćajnice Ruma – Šabac – Loznica, do kraja godine deonicu Iverak – Lajkovac, kao i Sremska Rača – Kuzmin. Da bi se zemlјa razvijala, mora da bude saobraćajno povezana –  rekao je Vesić.

Naveo je i da će svi putnici od leta sa srpskim „tagom“ moći da putuju kroz Severnu Makedoniju.

– Svako ko kupi naš tag, koji mora da bude vezan na platnu karticu, moći će da putuje kroz Severnu Makedoniju bez kupovine njihovog „taga“. Isto važi i sa putnike iz te zemlјe. Pregovaramo i sa Hrvatskom i sa Grčkom o tome, uklјučićemo i Albaniju, jer to pruža dodatni komfor putnicima –  zaklјučio je ministar Vesić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter