Izvor: BSC HAPPY
25.01.2023 u 17:01
0

MINISTAR VESIĆ U BRISELU SA EVROPSKOM KOMESARKOM SA TRANSPORT: „Srbija bi u oblasti transporta već trebalo da se tretira kao država članica EU“

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić razgovarao je danas u Briselu sa evropskom komesarkom za transport Adinom Jaonom Valeanom o usaglašavanju propisa sa EU u toj oblasti i zajedničkim projektima i istakao da bi Srbija u oblasti transporta već trebalo da se tretira kao država članica Evropske unije.

Vesić je, nakon sastanka, istakao da postoji saglasnost da se u transportu Srbija tretira skoro kao članica EU, dodavši da je Srbija na evropskim koridorima i neophodno je da bude kompletno usaglašena sa Unijom.

MINISTAR VESIĆ NAJAVIO: Od danas most na Savi kod Ostružnice u punom profilu za sabraćaj (VIDEO)

Ministar je rekao da je na sastanku bilo reči o usaglašavanju propisa u toj oblasti sa EU, i dodao da će tokom godine biti usvojeno šest zakona i dva podzakonska akta. Srbija će u potpunosti biti usaglašena sa evropskim propisima i standardima u oblasti saobraćaja, naglasio je on.

– U zakonodavnim aktivnostima plana za priključenje EU, Ministarstvo na čijem sam čelu predložiće šest zakona – o železnici, o interoperabilnosti železničkog sistema, o bezbednosti železničkog saobraćaja, kao i ratifikaciju Konvencije o bezbednost na morima, te zakon o vazdušnom saobraćaju i zakon o istraživanju nesreća u vazdušnom, drumskom i vodnom saobraćaju, precizirao je Vesić.

Uz dve uredbe, to je ono što resorno ministarstvo treba da uradi u procesu priključenja EU, dodao je on i tako ćemo ispuniti sve obaveze za 2023. godinu iz nacionalnog plana za priključenje EU koji je usvojila Vlada Srbije.

Vesić je rekao da je siguran da poglavlja 14 i 21 u pregovorima koje Srbija vodi sa EU, a koja se tiču transporta, mogu lako da budu otvorena i odmah zatvorena, budući da neće biti otvorenih pitanja u ovoj oblasti.

Ministar je istakao da je sa evropskom komesarkom razgovarao i o zajedničkim projektima, koji bi mogli da se realizuju u narednom periodu.
Veoma sam zadovoljan što EU ozbiljno računa na Srbiju kada u pitanju transport i uveren sam da u budućnosti možemo da radimo na zajedničkim projektima, naglasio je ministar.

U tom smislu, kako je istakao, za Srbiju je veoma važna saradnja sa EU kada je u pitanju transport, s obzirom na to da Unija, iako je naša zemlja kandidat za članstvo, mora da našu zemlju tretira kao članicu, jer mnogi evropski koridori prolaze kroz Srbiju, a neke od zemalja EU čak i nemaju pravu vezu sa drugim zemljama Unije bez Srbije.

– Zato smo tu u boljoj poziciji nego drugi sektori, budući da EU ulažući u transport u Srbiji ulaže u svoju bolju povezanost. Srećni smo što imamo razumevanja i zajedničke velike projekte, ukazao je Vesić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Vesić je izrazio zahvalnost u ime Vlade Srbije komesarki na donaciji EU za brzu prugu Niš – Beograd, budući da Unija Srbiji za taj projekat daje grant od 600 miliona evra, koji je najveći ikada dobijen od EU.

Nadam se da će takvih grantova biti i ubuduće, rekao je ministar i dodao da je kompletna vrednost pruge veća od dve milijarde evra, a da će kada ona 6ude završena postojaće direktna veza brzim vozim između Niša i Budimpešte.

Razgovarali smo i o drugim projektima, za koje EU daje grantove, a to je rehabilitacija i elektrifikacija pet regionalnih pruga u Srbiji dužine oko 588 kilometara, precizirao je Vesić.

Kako bi zajednički projekti EU i Srbije bili sprovedeni, Vesić je predložio da se organizuje zajednički komitet, koji bi se mesečno sastajao, pratio projekte i ubrzavao njihovu realizacija.

Takođe, kako je najavio, i pri resornom ministarstvu biće ustanovljen Sektor za bezbednost saobraćaja.

Kada pogledate izveštaj EU o napretku Srbije vidite da je bezbednost na putevima i prugama primećena kao veliki problem Srbije, naveo je ministar i ukazao na to da u našoj zemlji na putevima život izgubi 30 odsto više ljudi nego u EU. Zato ćemo staviti poseban akcenat na pitanje bezbednosti, poručio je Vesić.

Ministar je poručio i da je sagovornike u Briselu informisao da su u toku završni razgovori sa kompanijama iz Severne Makedonije i Albanije o zajedničkom TAG uređaju kako bi se kroz Balkan lakše putovalo.

– Rekao sam da Srbija insistira na regionalnoj saradnji i zajedničkim projektima sa svojim susedima, napomenuo je Vesić.

Vesić je ponovio stav Vlade Srbije da bez obzira što je priključenje Uniji politička odluka, Srbija, zbog sebe i svojih građana treba da uskladi svoje propise sa EU, jer je Unija naš najveći spoljnotrgovinski partner i davalac grantova.

– Naša trgovinska razmena sa EU u 2022. godini je prošle godine dostigla skoro 35 milijardi evra sa porastom od 26,62 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Ne postoji značajniji trgovinski partner od Evropske unije i zato je važno da prilagodimo propise, posebno u oblasti saobraćaja, u kojoj jesmo suštinski deo Unije, rekao je ministar Vesić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter