Izvor: BSC Happy
21.03.2023 u 14:32
0

MINISTAR VUČEVIĆ NA „ŠUMAN FORUMU“: Sastanak sa generalnim sekretarom Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefanom Saninom (FOTO)

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa generalnim sekretarom Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefanom Saninom u okviru „Šuman foruma“ u Briselu.

Ministar Vučević je, tom prilikom, istakao da partnerstvo Srbije i Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije, kao i da je ono u skladu sa nacionalnim spoljnopolitičkim prioritetom, a to je članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

FORUM ZA POSLOVNU I NAUČNU SARADNJU SRBIJE I ITALIJE: Potpisano 11 dokumenata (FOTO)

Srbija je, prema rečima ministra odbrane, opredeljena da u saradnji sa drugim državama i međunarodnim organizacijama doprinosi jačanju sopstvene, regionalne i globalne bezbednosti, što i dokazuje učešćem u vojnim misijama i operacijama EU za upravljanje krizama, Konceptu borbenih grupa, saradnjom sa Evropskom odbrambenom agencijom i učešćem u njihovim projektima, kao i pomoći drugim organima vlasti u izgradnji kapaciteta za učešće u civilnim misijama EU.

Ministarstvo odbrane

Ministar Vučević istakao je da je strateško opredeljenje Srbije vojna neutralnost, koja ne predstavlja prepreku za saradnju i ostvarivanje dobrih rezultata sa svim zainteresovanim stranama. On je naglasio da se stabilnost u regionu može postići jedino kroz dijalog i saradnju i da stoga Ministarstvo odbrane Republike Srbije neprestano radi na unapređenju i daljem razvoju odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama.

Ministar Vučević istakao je da je prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i Vojnotehničkim sporazumom, neophodno kako bi se održao mir, a dijalog Beograda i Prištine jedini način da se mirnim i političkim sredstvima prevaziđu nesuglasice. Jednostrani i neodgovorni potezi Prištine, ne samo da nanose štetu dijalogu, već utiču na destabilizaciju celog regiona, podvukao je ministar Vučević.

Ministarstvo odbrane

Generalni sekretar EEAS Sanino, govoreći o evropskom putu Srbije, preneo je da je u poslednjem mesecu vidljiv napredak Republike Srbije tokom razgovora i po pitanju dijaloga i po pitanju nacionalne pozicije. On je istakao da vidi da Republika Srbija sa Evropskom unijom ima više prilika nego prepreka.

Tokom današnjeg susreta, Sanino je predložio da se bezbednosna partnerska saradnja proširi i na druge oblasti kao što su sajber bezbednost i hibridne pretnje. Prema njegovim rečima, to bi proširilo i unapredilo saradnju u oblasti bezbednosti kako bi imali zaokružen i kompletan pristup bezbednosti, jer nije dovoljno samo razgovarati o učešću u mirovnim operacijama i misijama. Bezbednost danas, ukazao je Sanino, mora da bude zasnovana na zajedničkoj percepciji izazova i pretnji u svetu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter