Izvor: Tanjug
29.01.2023 u 08:19
0

MINISTAR ŽIGMANOV PORUČIO: Hrvatska i srpska zajednica most koji spaja dve države

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izrazio je sinoć, pred početak „Velikog bunjevačkog prela„, zadovoljstvo što je Subotica ponovo, nakon dužeg vremena domaćin hrvatskoj delegaciji na čelu sa izaslanikom premijera Gordanom Grlić Radmanom i što se pokazalo da su manjine most koji spaja dve države.

-Radujemo se što smo i dalje u bogatim i plodinim saradničkim odnosima kada je reč o ključnim institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj, radujemo se što smo u Subotici ponovo omogućil susret visokih predstavnika Srbije i Hrvatske-rekao je Žigmanov.

Ukazao je na to da je taj grad posle sedam godina domaćin mesta susreta na ministarskom nivou – šefa srpske diplomatije Ivice Dačića sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Vućić danas i sutra domaćin predsedniku Češke Milošu Zemanu

-I na taj način uprkos svim sumnjama svedočimo da smo most u sradnji Srbije i Hrvatske, da smo zajedno sa partnerima iz srpske zajednice u Hrvatskoj trajno posvećeni stvaranju pretpostavke za redovnu komunikaciju između dve države -rekao je Žigmanov.

Naveo je da su zajednička nastojanja doprinela tome da se realizuju susreti na njavišem nivou i podsetio na susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Davosu, te nagaslio da zahvaljujući tome mogu još jače i učestalije da organizuju sastanke i stvaraju pretpostavke za rešavanje otvorenih pitanja.

Dodao je da učešće Hrvata u procesima donošenja odluka još nije rešeno i da se nada da će Hrvati uzeti učesće u vlasti u Somboru i Subotici.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac najavio je da će se zvanični sastanci na najvišem nivou nastaviti.

DAČIĆ I GRLIĆ RADMAN: Važno je smanjiti razlike u stavovima Beograda i Zagreba

Najavio je sastanke predstavnika dve zajednice i dodao da će na njima odrediti stvari koje sami mogu da reše a koje će delegirati vladama.

Istako je da će dve zajednice nastaviti zajedničke napore kako bi doprinele da se te zajednice tretiraju onako kao što očekuju.

-Uveren sam da će i oni koji su sa razlogom imali sumnje da se stvar neće primti biti razuvereni i videti da se posao nastavlja, da se nastavljaju zvanični sastanci na najvišem nivou kada su u pitanju dve vlade, na operativnim nivoima kada je reč o dve politike, što je interes i Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji -rekao je Pupovac.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter