Izvor: Tanjug
05.12.2022 u 16:44
0

Ministarka Danica Grujičić izjavila je da je Srbiji i njenom zdravstvu potrebna digitalizacija kako bi lekari svu svoju energiju mogli da posvete lečenju pacijenata!

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je Srbiji i njenom zdravstvu potrebna digitalizacija kako bi lekari svu svoju energiju mogli da posvete lečenju pacijenata, a ne da dragoceno vreme troše na administrativne poslove.

„Takođe, sve velike ideje se na kraju svode na razvoj one sredine gde građani najviše ostvaruju svoje životne potrebe, a to je lokalna zajednica. Projekat Ministarstva zdravlja o porodičnom lekaru je ustvari ideja da kroz veću podršku porodičnim lekarima, a to su lekari u najlokalnijoj zajednici , ostvarimo primarnu zdravstvenu zaštitu koja preventivnim delovanjem ostvaruje veći stepen zdravstvene zaštite celog naroda“, rekla je Grujičić na konstitutivnoj sednici Saveza za zdravstvo, u organizaciji NALED-a.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Teme o kojima se razgovaralo su bile i uvođenja jedinstvenog elektronskog zdravstvenog kartona. Sagovornici su se saglasili da bi naredni korak u digitalizaciji trebalo da bude povezivanje svih ustanova i lekara specijalista kroz elektronski uput i elektronski medicinski dosije i olakšavanje pristupa pacijenata lekarima specijalistima.

Uspostavljanje elektronskog dosijea biće jedan od ključnih reformskih prioriteta Saveza za zdravstvo, koji će, kako je navdeno na skupu, pružiti podršku Ministarstvu zdravlja i resornim institucijama u ovom poslu. Istaknuto je da je ideja kod uvođenja dosijea da pristup ovoj evidenciji dobiju i lekari u privatnim ustanovama, u cilju efikasnijeg lečenja.

U fokusu saveza, kako je recceno, u naredne dve godine biće i rad na smanjenju lista čekanja i povećanju broja usluga koje će građani moći da obave u privatnom zdravstvu o trošku RFZO, kao što je sada slučaj sa dijalizom, vantelesnom oplodnjom, hiperbaričnom komorom i kataraktom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio sastanak sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom u Tirani!

Treći prioritet je, kazali su učesnici, dalja digitalizacija procedura, pre svega u vezi kliničkih studija i dobijanja dozvola za lek, kako bi nove, moderne i efikasnije terapije bile dostupne građanima Srbije.

„Savez će podržati sprovođenje Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu u delu koji predviđa uvođenje usluge eBolovanja. Cilj nam je, između ostalog, da i lekari u privatnom sektoru dobiju mogućnost da otvore bolovanje pacijentu. Takođe, fokus nam je uvođenje usluge eUput gde želimo da omogućimo da lekari specijalisti izdaju upute za dalje lečenje, čime bismo poštedeli građane vraćanja kod izabranog lekara. I na kraju, cilj je da uslugu eRecept, koja važi za lekove sa A liste, proširimo i na B, C i D listu lekova“, rekao je novoizabrani predsednik Saveza za zdravstvo Vukašin Radulović.

Direktor sektora za IT u RFZO Marko Jovanović naglasio je da je ta institucija uvela SAP informacioni sistem i time uspostavila uvid u robno-materijalno stanje zdravstvenih ustanova, a sve u cilju optimizacije utroška i stvaranja velikih finansijskih ušteda.

Savez će ministarstvu u narednih mesec dana predstaviti analizu i preporuke za unapređenje procedure stavljanja leka na tržište koja umesto devet meseci traje dve do tri godine što građanima otežava pristup lekovima. Takođe, kako su se saglasili učesnici sastanka, akcenat će biti stavljen i na pojednostavljenje kliničkih ispitivanja lekova.

Navedeno je da ova procedura u Srbiji traje i do tri puta duže nego u drugim zemljama i odvraća kompanije da ulažu u ispitivanja u našoj zemlji. Članovi Saveza izabrali su novo rukovodstvo.

U naredne dve godine ovim radnim telom predsedavaće Vukašin Radulović, suosnivač kompanije Heliant, dok su za potpredsednike izabrani Una Ljubičić, direktorka za retke bolesti u kompaniji Fajzer, Vladimir Tipsarević, direktor za javne politike i odnose sa javnošću u Novo Nordisk Pharma, Dejan Pešić, direktor MediGgrup, a iz redova lokalnih samouprava u radu Saveza će učestvovati Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca.

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“. 

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter