Izvor: BSC HAPPY
31.01.2023 u 13:35
0

MINISTARKA ĐEDOVIĆ OBIŠLA RUDNIK UGLJA „SOKO“: Počeo sa radom zamenski površinki kop „Biljkina Struga“ (FOTO)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je rudnik uglja „Soko“ gde je danas počeo sa radom zamenski površinski kop „Biljkina Struga“, koji će u ovom rudniku omogućiti proizvodnju do ispunjavanja svih uslova za bezbedan rad podzemne eksploatacije.

Otvaranje površinskog kopa dogovoreno je u pregovorima koji su krajem prošle godine vođeni sa sindikatima i poslovodstvom JP PEU „Resavica“, a održavanje kontinuiteta proizvodnje u rudniku „Soko“ omogućiće veću finansijsku stabilnost preduzeća, time i manju zavisnost od subvencija države, dok će rudari iz podzemne eksploatacije imati mogućnost da budu više radno angažovani, uz visok stepen bezbednosti na radu, istakla je minitarka Đedović.

MINISTARKA ĐEDOVIĆ I HARČENKO: Rusija važan energetski partner

Istovremeno, dodala je ministarka, sagledavaju se uslovi za obnavljanje proizvodnje u podzemnoj eksploataciji koja je obustavljena nakon nesreće u kojoj je osam rudara tragično izgubilo život.

– Nećemo dozvoliti da se ljudi vrate na posao dok ne budemo sigurni u njihovu povećanu bezbednost, rekla je Đedović.

Ministarka je naglasila da je Srbija čvrsto opredeljena za zelenu tranziciju, ali da ugalj i dalje ima veliki značaj za energetsku stabilnost zemlje i da će otvaranje novog kopa u okviru JP PEU „Resavica“ omogućiti dodatne količine uglja za energetski sistem.

Cilj je da JP PEU „Resavica“ posluje održivo, da se povećava proizvodnja i produktivnost, kao i da se kontinuirano radi na poboljšanju uslova rada rudara.
Krajem prošle godine nađeno je kompromisno rešenje za zaposlene u tom preduzeću, povećane su plate, ali uprkos tome „Resavica“ radi uz velike subvencije države, ukazaa je Đedović.

Ministarka je dodala da je otvaranje novog površinskog kopa, koji je planiran još od 2018. Godine, lepa vest, ali da posla ima mnogo u danima i mesecima koji dolaze, kako bi se proizvodio ugalj kojeg ima oko 300.000 tona.

Tokom obilaska je rečeno i da će se na površinskom kopu „Biljkina Struga” u prvih nekoliko meseci otkopavati otkrivka, a nakon toga će početi eksploatacija visoko kaloričnog uglja iz ovog ležišta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter