Izvor: BSC HAPPY
03.02.2023 u 17:43
0

MINISTARKA ĐEDOVIĆ POTVRDILA: „Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom“

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila  je danas u Bakuu da Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom će se povezati sa izvorima gasa iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj.

Srbija se u projekat Južnog gasnog koridora aktivnije uključila u kasnijoj fazi, ali ubrzano se radi na tome da postanemo deo ovog velikog lanca vrednosti, koje će nam omogućiti diversifikaciju izvora i veću sigurnost snabdevanja, rekla je Đedović na ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Azerbejdžanu.

Ministarka je dodala da će izgradnja gasne interkonekcije u pravcu ka Srbiji biti završena na jesen, a prve isporuke gasa se očekuju početkom 2024. godine, što zavisi i od brzine komercijalnih pregovora svih uključenih strana.

MINISTARKA ĐEDOVIĆ OBIŠLA RUDNIK UGLJA „SOKO“: Počeo sa radom zamenski površinki kop „Biljkina Struga“ (FOTO)

Nadamo se da ćemo i tu imati maksimalnu efikasnost kako bi što pre gas iz Azerbejdžana mogao da potekne u pravcu Srbije, rekla je Đedović.

Ministarka je naglasila da Srbija i Azerbejdžan imaju sve bolje bilateralne odnose pre svega zahvaljujući dobrim odnosima predsednika dveju zemalja – Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, a da je važan izraz tih odnosa upravo saradnja u oblasti energetike.

– Tokom posete Bakuu razgovaraćemo sa našim partnerima iz Azerbejdžana i o količinama i ceni gasa koje bismo dobijali novom gasnom interkonekcijom, o
potencijalnoj izgradnji gasnih elektrana, kao i o mogućnostima za obezbeđivanje dodatnih količina električne energije iz Azerbejdžana, na čemu rade i druge zemlje u EU, navela je ona.

U izlaganju na ministarskom sastanku, Đedović je rekla da je azerbejdžanski gas već prepoznat kao deo rešenja za diverzifikaciju izvora snabdevanja gasom u Evropi, a da zahvaljujući novim gasnim interekonekcijama postaje i deo rešenja za veću energetsku bezbednost Srbije, ali i regiona.

Izgradnja gasnih interkonekcija i bolje povezivanje sa susedima otvara prostor da Srbija unapredi ne samo svoju energetsku bezbednost, već da bude i tranzitna zemlja preko koje će azerbejdžanski gas stizati i do drugih zemalja u regionu i EU, rekla je Đedović.

Ministarka Đedović je danas u Bakuu imala i bilateralni sastanak sa ministrom energetike Rumunije Virdžilom Popeskuom, sa kojim je razgovarala o bilateralnoj
saradnji u oblasti energetike, uključujući saradnju u vezi sa HE Đerdap i potencijalnim projektima, razvoju prenosnih sistema i mogućnostima za povezivanje
gasnim interkonekcijama.

Savetodavno veće Južnog gasnog koridora okuplja ministre i predstavnike resornih ministarstava iz zemalja koje su povezane gasovodima koji povezuju Evropu i
Kaspijski region, visoke predstavnike Evropske unije, ali i predstavnike drugih država koje su zainteresovane za učešće u ovom mehanizmu saradnje.

Glavne teme o kojima se razgovara na ovogodišnjem sastanku su diversifikacija snabdevanja gasom i zelena energija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter