Izvor: Tanjug
25.11.2022 u 18:37
0

MINISTARKA KISIĆ OŠTRO OSUĐUJE SVAKU VRSTU NASILJA: „Žene moraju da znaju da imaju kome da se obrate i da je njihova država uz njih“

Ministarka za brigu o porodici i demografiji Daria Kisić izjavila je danas na otvaranju imerzivne izložbe „Bezbedna svuda“ na Kalemegdanu da je cilj Vlade Srbije nulta tolerancija na svaki oblik nasilja.

Izložba „Bezbedna svuda“ koji su organizovali Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena(UN Woman), Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava i Britanska ambasada u Beogradu predstavlja park gde bi se svi, uz ne velika ulaganja, osećali bezbedno.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U tom delu Kalemegdanskog parka postavljeno je senzorsko osvetljenje, sos tasteri, video nadzor, javni telefon, instalacija specijalnih mikrofona, zakrivljena ogledala na mestima gde je staza nepregledna i klube sa otvorenim naslonima.

Izložba je otvorena na 25. novembar – Dan borbe protiv nasilja nad ženama, kao i prvog dana kampanje „16 dana aktivizma-borbe protiv nasilja nad ženama“.

Kisić, koja je i zamenica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, rekla je da svaka treća žena širom sveta doživi fizičko nasilje, ali da su, s obzirom da nasilje nije samo fizičko, sve žene ovog sveta osetile neki vid nasilja.

Žena je vekovima doživljavana kao slabiji pol i kao takva je uvek bila podložna nasilju. Zato je krajnje vreme da kažemo ne. Stop nasilju nad ženama i stop svakoj vrsti nasilja, istakla je ministarka.

Ona je poručila ženama koje su bile izložene nasilju da ne smeju da ćute, ali i da niko od nas ne sme da ćuti.

Žene moraju da znaju da imaju kome da se obrate i da je njihova država uz njih. Žene u Srbiji su stub porodice, one su hrabre, jake, odlučne, ali samo žena koja je voljena i negovana i koja se oseća bezbedno može da predstavlja stub srećne i jake porodice u kojoj bezbedno odgaja svoju decu, rekla je Kisić.

MINISTARKA KISIĆ O DRŽAVNIM PRIORITETIMA: „Sva su deca podjednako važna i jasno je da ista prava i mogućnosti moraju imati!“

Otpravnik poslova britanske ambasade Domen Otvej rekao je da je u proteklih godinu dana vlada Velike Britanije radila sa partnerima na projektima bezbednosti žena i devojčica u Srbiji, kako bi se žene osećale osećale bezbednije na javnim mestima.

Prema prvom nacionalnom istraživanju o bezbednosti žena na javnim prostorima u Srbiji dobili smo zastrašujuću statistiku da u 70 odsto slučajeva ženama koje su napadnute na javnom prostoru niko nije pomogao. Devet odsto žena iz tog uzorka je doživelo silovanje ili pokušaj silovanja, a samo jedna od njih 10 je to prijavila policiji, kazao je Otvej.

On je naglasio da je nasilje nad ženama i devojčicama globalni fenomen i da je u UK pokrenuto više inicijativa kako bi se žene i devojčice osećale bezbednije.

Između ostalog, kako je naveo, uložena su sredstva u povećanje online bezbednosti, u unapređenje bezbednosti u javnom prevozu, u poboljšanje javne rasvete i postavljanje kamera.

Direktorka UN Woman Milana Rikanović navela je da su istraživanja pokazala da svaka četvrta žena u Zemunu nosi biber sprej, svaka šesta žena u Pančevu ne izlazi noću sama, dok je 71 odsto žena doživelo neki oblik nasilja na javnom mestu.

Predstavljeni su i podaci UN o femicidu prema kojem je nasilje u ozbiljnom porastu.

Danas svet doživljava preokret i nazadovanje u pogledu ženskih prava. Aktuelne krize, sukobi i vanredne situacije intenziviraju nasilje nad ženama i devojčicama i povećavaju faktor rizika, a svedoci smo snažnog degradiranja prava žena i razvoja antifeminističkog pokreta u mnogim zemljama. U proseku je u 2021. više od pet žena ili devojaka svakog sata ubijeno od strane partnera ili članova porodice, stoji u izveštaju UN o femicidu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter