Izvor: Tanjug
04.02.2023 u 11:33
0

MINISTARKA POPOVIĆ PORUČILA SA SKUPŠTINSKE GOVORNICE: Pravosudni zakoni se usklađuju sa Ustavom

 Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o setu pravosudnih zakona, među kojima su predlozi zakona o sudijama, o uređenju sudova, Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaštva i o javnom tužilaštvu.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je, obrazlažući predloge zakone, da se oni donose radi usklađivanja sa aktom o promeni Ustava koji su građani podržali na referendumu 16. januara prošle godine, a koji je proglašen 9. februara.

Ona je istakla da je to uslov i za dalju reformu pravosudnog sistema, navodeći da predstavlja najznačajniju reformu u vladavini prava koja predstavlja osnovnu vrednost demokratskog društva.

NOVE TENZIJE: Pucnjava u Gračanici iz automobila u pokretu

Prema njenim rečima, propisano je da će se zakoni uskladiti sa aktom o promeni Ustava u roku od godinu dana od proglašenja akta u Narodnoj skupštini, što je 9. februar ove godine, te dodala da je odmah po proglašenju akta Ministarstvo pravde započelo rad na izradi zakona.

Popović je posebno naglasila da su o predlozima zakona pribavljena pozitivna mišljenja Venecijanske komisije koja su se odnosila na proces izrade zakona koji je ocenjen kao transparentan.

Istovremeno je Venecijanska komisija ocenila da su zakoni jasno napisani.

Popović je ukazala da pravosudni zakoni zajedno sa promenama Ustava imaju potencijal da donesu pozitivne promene u pravosuđu.

Predlozi zakoni će građanima omogućiti da lakše i brže ostvare svoja prava, sudijama veću nezavisnost, a tužilaštvu samostalnost.

-Veća pravna sigurnost utiče na priliv investicija, a sve to dovodi do povećanja standarda građana -istakla je Maja Popović u Skupštini Srbije.

NEMA KRAJA TERORU: Kosovska policija raspisala poternicu za Srbinom zbog navodnih ratnih zločina

Ona je istakla da se zakonima zabranjuje neprimeren uticaj na sudije u vidu pretnji, korišćenja javnog položaja, a koji može da utiče na tok daljeg sudskog postupka.

-Predlog zakona o sudijama predviđa stalnost sudijske funkcije. Sudijska funkcija je stalna i predviđeno je ukidanje probnog perioda za sudije od tri godine- rekla je Popović.

Kako je dodala, najvažnija izmena se odnosi na izmeštanje izbora sudija iz Narodne skupštine, uključujući i one koji se prvi put biraju na javnu funkciju. Javni konkurs će, kako je istakla, objavljivati Visoki savet sudstva.

Popović je napomenila i da su odredbe o materijalnom položaju sudija i javnih tužilaca ostale nepromenjene, te dodala da će u narednom periodu država učiniti sve da se pronađe način kako bi plate sudija i tužilaca bila adekvatne.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter