Izvor: Tanjug
14.03.2023 u 19:03
0

LAJČAK JASNO DOČARAO SITUACIJU: Neće biti dogovora Beograda i Prištine bez formiranja ZSO!

On naveo da nije cilj da neko pobedi ili izgubi, već da se nađe ''vin-vin situacija'' i ''da se otvore evropska vrata''.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) na KiM mora biti formira i da bez toga nema dogovora. Lajčak je rekao da ako se pogleda predlog EU, on govori o normalizaciji, a ne o nekoj kapitulaciji.

OGLASIO SE PREDSEDNIK NAKON SASTANKA SA LAJČAKOM: „Obratiću se pre puta u Ohrid, reći kako sve vidim i šta nam je činiti u narednom periodu!“

Specijalni izaslanik je naveo da je u došao u Beograd, a ranije u Prištinu kako bi čuo mišljenje obe strane kako bi se pronašao model za sprovođenje sporazuma oko čijeg teksta su, kako je rekao, obe strane u Briselu rekle da nema potrebe dalje razgovarati Istakao je da sve što je ranije potpisano mora biti i formirano, i da ZSO mora biti izgrađena po modelu koji je dogovoren 2013. i 2015. godine.

Naglasio je da u Evropi postoje modeli samouprave manjinskih naroda, i kako je rekao. „toga niko ne bi trebalo da se plaši“. Lajčak je naglasio da je EU predložila 15 modela “kao inspiraciju“ za formiranje ZSO, “a ne kao alternativu“.

On naveo da nije cilj da neko pobedi ili izgubi, već da se nađe “vin-vin situacija“ i “da se otvore evropska vrata“.

Lajčak napominje da sastanak u Ohridu, na kome je planirano da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastane sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem 18. marta u okviru dijaloga Beograda i Prištine, ima za cilj postizanje dogovora oko ispunjavanja sporazuma na osnovu evroposkog predloga koji ima podršku svih članica EU kakve se, kako je naglasio, on ne seća u prošlosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter