Izvor: Kurir.rsKosovo online
05.03.2023 u 09:56
0

„ZSO JE OBAVEZA KOJA PRIŠTINU ČEKA 10 GODINA“: Lajčak uputio važnu poruku o kojoj svi pričaju!

Lajčak je u intervjuu je rekao da Kosovo i Srbija treba da se dogovore kakva će biti ZSO.

Izaslanik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine o kosovskom pitanju Miroslav Lajčak kaže da je Zajednica srpskih opština (ZSO) obaveza koja čeka 10 godina da je Kosovo primeni.

USKORO U OHRIDU: Lajčak najavio novu rundu dijaloga Beograda i Prištine

On navodi da zajednicu opština sa srpskom većinom Kosovo ne treba da posmatra kao slabljenje svoje funkcionalnosti, te ističe da postoji 16 funkcionalnih modela za ostvarivanje manjinskih prava i svi su u skladu sa evropskim standardima.

Ravnopravne strane

Lajčak je u intervjuu je rekao da Kosovo i Srbija treba da se dogovore kakva će biti ZSO.

– Ne treba da se plašimo nečega što još nije na dnevnom redu. Kosovo i Srbija su ravnopravne strane. Nijedna strana ne može da nametne svoju volju drugoj strani – rekao je on.

Kako je dodao, EU je, kao posrednik, garant da sve što se dogovori mora biti u skladu sa evropskim standardima.

– S našim partnerima razgovaramo o postojećim modelima koji jačaju funkcionalnost država, a ne slabe ih, tako da mislimo da ne treba strahovati. Niko nema interes da slabi funkcionalnost Kosova. Na to ne treba da gledamo kao na pretnju ili kaznu ili kompromis, već kao obavezu s jedne strane i kao na izgradnju međusobnog poverenja između Srba i vlade Kosova i jasno definisanje odnosa između vlade Srbije i Srba s Kosova po evropskim standardima – kazao je Lajčak.

Ništa manje od dogovorenog

S druge strane, nekadašnji ambasador Srbije pri UN Branko Branković upozorava na opasnost od pritisaka na Srbiju da pristane na manje od onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom.

– SAD i EU stalno pokušavaju da kažu da pregovaramo kako formirati ZSO, a pregovaranja nema jer je Briselski sporazum jasan. Pitanje je samo kako da se izvrši polako i sigurno sprovođenje te odluke – kaže Branković. Dodaje da ne Srbija, kad je reč o ZSO, nikako ne sme biti zadovoljna rešenjima koja bi išla van bazičnih pravaca koji su definisani Briselskim sporazumom pre deset godina.

Profesor političkih nauka Nedžmedin Spahiu ne sumnja da će Kurti formirati ZSO, jer bi eventualnim odbijanjem da to učini ugrozio svoj opstanak na vlasti.

– Ukoliko formira ZSO, on neće imati nikakve probleme sa opozicijom, a ako bude ometajući faktor u daljem razvoju pregovora sa Srbijom, Zapad će ga skloniti s pozicije premijera. Mislim da će on formirati ZSO – rekao je Spahiu za Kosovo onlajn.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter