Izvor: Kurir.rs
02.02.2023 u 09:03
0

NAKON USPEŠNOG DIJALOGA: Ivica Dačić danas prisustvuje „Molitvenom doručku“ u Vašingtonu!

Dačić se sastao sa visokim savetnikom državnog sekretara SAD Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Garbijelom Eskobarom.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovaće danas u Vašingtonu „Molitvenom doručku“ koji se održava svakog prvog četvrtka u februaru, a kojem, pored predsednika SAD, prisustvuju zvanice iz više od 100 zemalja.

DAČIĆ NA „MOLITVENOM DORUČKU“: Razgovori sa visokim američkim zvaničnicima o situaciji na KiM

Šef srpske diplomatije je rekao da su razgovori koje je vodio u Vašingtonu, uoči današnjeg Molitvenog doručka, bili uspešni za Srbiju.

Dačić se sastao sa visokim savetnikom državnog sekretara SAD Derekom Šoleom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Garbijelom Eskobarom.

Oni podržavaju stav da je Zajednica srpskih opština nešto što je već dogovoreno, a ne predmet razgovora, i da mora biti formirana da bi se pristupilo primeni sporazuma, kaže Dačić.

„Za nas je veoma bitan stav SAD, prvo Zajednica srpskih opština, pa sve ostalo. Veoma je važno reći da Sjedinjene države misle ozbiljno, da Kurti može da snosi veliku odgovornost ukoliko se bude destruktivno ponašao i ukoliko ne želi da formnira Zajednicu srpskih opština“, rekao je Dačić.

Molitveni doručak je značajan događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinak zemalja.

To je forum koji je ustanovljen iz želje da se na trenutak zaborave političke razlike i da se u dobroj komunikaciji, bez formalnih opterećenja, lideri iz različitih oblasti političkog, društvenog i privrednog života sastanu i razmene informacije, namere i platforme za delovanje.

Počasni gost Molitvenog doručka je američki predsednik, a svake godine prisutan je i gost iznenađenja i čiji identitet se ne otkriva pre početka događaja.

Molitveni doručak ustanovljen je 1953. godine kada je američki predsednik Dvajt Ajzenhauer, na inicijativu metodističkog sveštenika Abrahama Veridea, pozvao senatora Frenka Karlsona da se sa predstavnicima vlade i opozicije pomole za Ameriku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter