Izvor: tanjug
17.12.2022 u 18:35
0

„NALAZI SE U KRAJNJE LOŠIM USLOVIMA“ Dejanu Pantiću odbijena žalba na pritvor

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je danas da je apelacioni sud u Prištini odbio žalbu protiv određivanja pritvora njegovom klijentu Dejanu Pantiću, bivšem pripadniku kosovske policije koji je prošle subote uhapšen na punktu Jarinje.

U izjavi za medije, Pantović je najavio da će se sada obratiti vrhovnom sudu tzv. Kosova.

– Ono što nam stoji na raspolaganju je jedno vanredno pravno sredstvo. Mi ćemo već u ponedeljak predatu vrhovnom sudu Kosova zahtev za zaštitu zakonitosti protiv rešenja apelacionog suda u Prištini kojim je odbio žalbu na određivanje pritvora, jer su mu uskraćena prava koja ima po zakonu, ali i ljudska prava koja su zagarantovana mnogim međunarodnim dokumentima, a koja su formalno u primeni i na ovom području – rekao je Pantović.

„TRI DANA NIŠTA NIJE JEO…RANA NA GLAVI MU SE INFICIRALA“ Oglasila se Trajkovićeva supruga i njegov advokat

Osim toga Pantović dodaje da je u petak poslao pretpretresnom sudiji koji je Pantiću odredio pritvor zahtev da se Pantiću hitno omogući telefonski razgovor makar od minut-dva da bi se čuo sa članovima porodice. 

– Ono što smo čuli je da se nalazi u krajnje lošim uslovima, to je baza kosovske policije na administrativnom prelazu Jarinje, bez osnovnih uslova za normalni boravak tamo, a po zakonu o krivičnom postupku Kosova, okrivljeni mora da boravi u ustanovi za pritvor gde postoje normalni uslovi – ističe Pantović.

On dodaje je u Pantićev slučaj uključeni i njegov kolega Dušan Vlajić iz Kosovske Mitrovice

Pantović naglašava da su od samog hapšenja Dejana Pantića krše njegova prava kao osumnjičenog u krivičnom postupku, a krše mu se i ljudska prava. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Prvo, već osmi dan ne znamo gde se nalazi, nije imao nikakav direktan fizički kontakt sa svojim advokatom da sa njim priča, konsultuje se i pripremi odbranu. Nije mu omogućeno da se vidi ni sa jednim članom svoje porodice. I što je najgore, nije mu omogućen ni telefonski poziv da kaže članovima porodice gde se nalazi, kako se oseća, posebno što je srčani bolesnik kojem je pre par meseci ugrađen stent – navodi Pantović i dodaje da je Pantić jednostavno čovek lošeg zdravstvenog stanja.

Pantićev branilac kaže da je razočaran ponašanjem međunarodne zajednice, Euleksa i brojnih nevladinih organizacija koje se nalaze na severu KiM, a koje nisu reagovale na, kako kaže, drastično kršenje zakona i prava Dejana Pantića.

– Bez obzira što policija Kosova i sud kažu da su tu neke okolnosti koje ne dozvoljavaju primenu zakona, čudi me da se već osam dana nijedna orgazacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava nije do sada oglasila. Euleks je saopštio da pomno prati ceo slučaj, ali nismo čuli šta iz tog pomnog praćenja slučaja su zaključili. Čovek je jednostavno u takvoj situaciji da njegova porodica ne zna gde se on nalazi i ne znaju da li je živ uopšte – kaže Pantović.

On navodi primer lekova koji su predati policiji u Leposaviću da bi bili prosleđeni Pantiću, ali da ni posle par dana Euleks uopšte nema informaciju da li su mu oni predati.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter