Izvor: Kosovo Online
30.05.2023 u 15:22
0

NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu i Metohiji

Komanda združenih snaga NATO u Napulju saopštila je da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu i Metohiji kao podrška snagama KFOR-a.

– NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu, kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo. NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve svojih snaga (ORF) za zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnoj pripravnosti, navodi se u objavi Komande združenih snaga na Tviteru.

PETKOVIĆ VIŠE NEMA STRPLJENJA: „Zahtevamo hitno puštanje na slobodu Obrenovića i Petrovića“

Dodatnom multinacionalnom bataljonu rezervnih snaga naređeno je da smanji svoj status pripravnosti za raspoređivanje od četrnaest dana na sedam dana, kako bi bili spremni da pojačaju KFOR ako bude potrebno.

– Raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a na Kosovu je razborita mera da se obezbedi da KFOR ima sposobnosti koje su mu potrebne da održi bezbednost u skladu sa našim mandatom dobijenim od Saveta bezbednosti UN. Želim da pohvalim KFOR što je preduzeo brze, uzdržane i profesionalne akcije, kako bi se zaustavili nemiri i spasili životi. Nasilje mora da prestane i sve strane moraju prestati da preduzimaju radnje koje podrivaju mir u svim zajednicama na Kosovu, izjavio je komandant Komande združenih savezničkih snaga u Napulju admiral Stjuart Manč.

Komanda NATO u Napulju je navela da pažljivo prati situaciju na Kosovu i da će nastavicti da koordinira sa KFOR-om kako bi osigurala da on raspolaže svim potrebnim snagama i mogućnostima  koje su mu potrebne da nepristrasno obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, a u skladu sa svojim mandatom na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter