Izvor: Tanjug
04.12.2022 u 09:56
0

„NE SME NIKO DA ĆUTI“: Ministar Ružić izjavio je da se uvodi nulta tolerancija na nasilje u školama!

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da se uvodi nulta tolerancija na nasilje u školama i nada se da će isključenje dvojice učenika iz Tehničke škole u Trsteniku, zbog incidenta sa profesorkom, biti prekretnica u borbi protiv nasilja u školama. 

„ŠTRAJK NIJE REŠENJE PROBLEMA VRŠNJAČKOG NASILJA“ Poruka ministra Ružića u „Dobro jutro Srbijo“ na Happy TV

– Takođe, očekujem da ovo neće biti sezonska borba protiv ove pošasti, već da će na duži rok celo društvo – svi resori Vlade, roditelji, nastavnici, biti ujedinjeni i usmereni na ovaj posao, rekao je Ružić medijima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Naveo je da, uprkos svemu, neće dozvoliti da se baca „tamna senka“ na prosvetni sistem, u kome od predškolskog do fakultetskog nivoa ima milion i 100.000 dece. 

Ružić je istakao da je najmanji procenat prijavljenog nasilja prema nastavnicima, a da je najviše vršnjačkog i verbalnog nasilja. 

– Moj apel je da niko ne ćuti, a direktori koji prikrivaju nasilje biće sankcionisani. To treba da prijave i nastavnici, roditelji, svi koji su u prosvetnom lancu. Uvešćemo nultu toleranciju na nasilje, istakao je Ružić. 

Ministar je dodao da, ako su škole druge kuće, porodice moraju da budu prve i naglasio da i roditelji moraju da se pozabave svojom decom. 

– Ne mogu škole biti zamena za porodicu. Sve potiče iz porodice, a ako svi zajedno budemo posvećeni ovom problemu, i rezultati će biti bolji, smatra ministar prosvete. 

Govoreći o zahtevu prosvetnih radnika da dobiju status službenog lica, Ružić kaže da nije stekao utisak da su sindikati ujedinjeni po tom pitanju. 

– Postoji bojazan i kod samih prosvetnih radnika da, pored prava, takav status nosi i potencijalnu krivično-pravnu odgovornost ukoliko prekrše zakon, istakao je ministar i dodao da će o tome raspravljati nedavno formirana Radna grupa za borbu protiv nasilja u školama. 

Naglasio je da je rad te grupe ograničen, kako bi se što pre dobili rezultati, te da će do kraja prvog polugodišta biti odlučeno da li je potrebna izmena nekih zakona i podzakonskih akata dodajući da je jedan od predloga da se zabrani unošenje mobilnih telefona u učionice. 

Objašnjavajući potrebu za uvođenjem državne mature i zahtevima Univerziteta da postoji prelazni period, u kome će se paralelno polagati i prijemni ispiti, ministar ističe da bi time koncept državne mature izgubio supstancu i najavljuje da će obaviti razgovor sa svih sedam državnih univerziteta u cilju iznalaženja rešenja. 

– Krajnje je vreme da fakulteti pokažu punu spremnost za saradnju, da dostave svoje predloge kako vide državnu maturu. Bez obzira na autonomiju univerziteta, fakulteti moraju da shvate da su oni nedostajuća karika da bi se državna matura uvela, poručio je Ružić. 

Govoreći o najavi da će nacionalni udžebenici biti izdavani u nacionalnom zavodu, ministar je kazao da je o tome ostvrena saradnja sa kolegama iz Republike Srpske kako bi udžbenici od nacionalnog interesa bili pripremljeni i kako bi imali istovetan sadržaj. 

Ružić je kazao i da će udžbenici iz bilogije koji su „podigli prašinu“ zbog „džender ideologije“, biti izmenjeni u skladu sa mišljenjem Nacionalnog prosvetnog saveta. 

– Naučna postavka nije menjana, niti može biti. Izmene se odnose na ideološka i sociološka tumačenja, a naravno da je struka bila konsultovana u skladu sa zakonskom procedurom, naveo je Ružić. 

Dodao je da se slaže i da srpski jezik dobije još viši status ukoliko je moguće. 

– Međutim, to je pitatnje oko kojeg stručnjaci moraju da se okupe i dogovore kako da se to integriše u nastavni plan i program, bez konsekvenci po druge predmete, odnosno da ne opteretimo đake dodatnim časovima, jer slične zahteve imaju i nastavnici drugih predmeta, odnosno njihova udruženja, rekao je Ružić. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter