Izvor: Happy BSC
02.11.2022 u 21:22
0

„Nikada svetu nije bilo bitnije ko će voditi Ameriku, kao što je to sada važno, od vodeće svetske sile sve zavisi“, u emisiji „TEMA DANA“ na TV HAPPY!

U emisiji „TEMA DANA“ na kanalu TV HAPPY razgovarali smo o predstojećim izborima u SAD, 8. novembra na kojima ce građani birati za svoje predstavnike u Kongresu i jednoj trećini Senata.

 O ovoj temi razgovarali smo sa našim gostima Vladanom Glišicem – advokat i Ðordem Todorovim iz Centra za društvenu stabilnost.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 -Amerika ulazi u te izbore u srednjem roku i oni su veoma važni u kontekstu sadašnjih odnosa snaga. Američki građani imaju generalno veće interesovanje za američke izbore nego što je to bio slučaj ranije – naglasio je Todorov.

Todorov je istakao da svet nije u tolikoj meri sa pažnjom pratio američke izbore.

– Nije bilo bitno ko će voditi Ameriku jer je ona toliko bila jaka da može sama da vuče konce. Posle pobede Obame, prvog predsednika afroameričkog porekla i poraza Trampa, postalo je bitno ko vodi vodeću silu u svetu, pogotovo za nas i svet koji prati sukobe na Istoku – kazao je Todorov.

Smatramo da je američki glas presudan za čitavu evropu i čitav svet, rekao je Todorov.

Na pitanje da li će se nešto promeniti na globalnom ili političkom nebu ako Republikanci preuzmu jedan ili oba doma, naši sagovornici izjavili su sledeće:

– Sukob u Americi je sukob između starog i novog novca. Američki predsednički kandidati i kandidati za Kongres ili Senat su ljudi koji vode svoje lične kampanje, bore se za prikupljanje sredstava, oni su portparoli kapitala  koji ih podržava. Tamo siromašan čovek ne može da se bavi politikom, već samo oni koji  imaju ozbiljne finansijske podrške. Te podrške predstavljaju oni koji su nekada činili stari novac to su industrijalci, naftaši, sektor koji  prozvodi relanu vrednost, taj sektor je bio vezan za republikansku stranku ,u međuvremenu je došla klasa novog novca, novi megabogataši koji se bave virtuelnim vrednostima, situacijom na berzama, finansijskim kapitalom, ta klasa nema svoju otadžbinu jer im je kapitaln fluidan. Sukob je ozbiljan i ozbiljno će se prenositi ne samo kroz izbore u Americi već i na celu planetu. Izazovi su sa svih strana, od Kine koja ih izaziva u privredi, do Rusije koja je braneći sebe morala da dođe u oružani sukob sa njima, naravno ne direktno sa Amerikom, ali sa Ukrajinskom vojskom. Ovi izbori jesu ozbiljni i ozbiljan su izazov za Ameriku. Kao i u svakoj situaciji kada krenu civilizacijske i tektonske promene desi se da su  društva podeljena, ne samo društva po idejnoj osnovi, ne samo grupacije u Americi na republikance i demokrate, već je normalno i da dođe do turbulencija i u samim grupacijama kao što je Republikanska stranka ili Demokratska, što potvrđuju sukobi kojima trenutno svedočimo, zaključio je Glišić.

 Kada je bilo reči  o polarizaciji u Demokratskoj i u Republikanskoj stranci Todorov je istakao:

– Ni jedni ni drugi ne pristaju na sadašnje stanje stvari, takozvani maga Republikanci su vrlo radiklani i oni će sve učiniti da Tramp bude ponovo njihov kandidat. On je prvi koji je uveo u Američkoj unutrašnjoj politici samobitnost Amerike u svojim graniciama i svojim okvirima. Mnogi smatraju da do ovog sukoba u Evropi ne bi došlo da je Tramp na vlasti, rekao je Todorov.

Na pitanje da li će dolazak Republikanaca na vlast dovesti do umirenja političke i svetske situacije, Todor je istakao da je takav izgled paradoksalan.

– Ne čini se da će neko kao što je Tramp dovesti do smirivanja tenzije. On je bio za rat, ali za ekonomski rat sa Kinom, Bajden to nije promenio, nastavio je ekonomski rat,  ali je sproveo u delo i vojni rat sa istokom, odnosno sa Rusijom, istakao je Todorov.

Glišić se osvrnuo i na čuvene teorije zavere, istakavši da smo svi mi prošli te priče o teorijama zavere.

– Sada smo došli do te situacije kada se ne govori o teorijama zavere, jer čini se da su sve te teorije već ostvarile. Mnogi misle da su svi ovi sukobi samo kamuflaže i u jednom i drugom taboru, što nije daleko od istine ako sagledamo celokupnu situaciju, zaključio je Vladan.

 U toku emisije imali smo specijalno uključenje iz Čikaga, gost je bio  Antonije Kovačević, glavni i odgovorni urednik portala Serbian Times. Govorio je o situaciji koja je zadesila ne samo Ameriku, već i ceo svet, jer ne plaše se samo Amerikanci infalcije. Kovačević je na temu inflacije rekao sledeće:

– Federalne rezerve su praktično privatna banka. Očekujemo u svakom trenutku  da one objave da su ponovo podigle federalnu kamaptnu stopu, to će biti jedinstveni slučaj u istoriji, jer to će biti četvrti put u godini da se to dešava. Očekuje se da će kamatne stope za stambene kredite porasti preko 8,5 odsto. Pre godinu dana stopa je bila 0,25 odsto. Nije Bajden taj koji će odlučiti o ovom slučaju, niko iz izvršne vlasti ne može da utiče na ove promene. Federalne rezerve imaju obavezu kao privatna banka da prate aktuelnu politiku vlade. Trenutni cilj je da se obuzda inflacija, jer inflacija raste iz dana u dan, iako to Amerika ne objavljuje javno, rekao je Antonije Kovačević.

Emisije „Tema dana“ možete pratiti i na zvaničnom youtube kanalu: Tema dana TV Happy

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter