Izvor: Sputnik Srbija
07.06.2022 u 15:19
0

OBELEŽEN DAN RUSIJE U AMBASADI U BEOGRADU: Ambasador Harčenko poslao snažnu poruku Srbiji! (FOTO)

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je danas da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov svim srcem želeo da dođe u Srbiju.

Ambasador je to izjavio obraćajući se zvanicama na prijemu u ruskoj ambasadi, povodom obeležavanja Dana Rusije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

VELIKI USPEH ZA RUSIJU: Putin saopštio bitnu vest!

Bocan-Harčenko je zahvalio svima što su došli i podsetio da bi Lavrov u knjigu utisaka na Spomen obeležju oslobodilaca Beograda, gde je trebalo da položi venac, napisao da Srbija i Rusija zajedno stoje u odbrani od neonacizma.

Bocan-Harčenko je rekao da je na ovako važan dan, pred nadolazeći praznik, nemoguće zaobići to da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov onemogućen da dođe u Beograd, ocenjujući da ta činjenica najjasnije pokazuje pritisak na Srbiju, ali i to da je Srbija snažna i da ne pristaje na zahteve.

„Na Zapadu su stvorili histeriju oko najavljene posete, jer im je bilo jasno sa kakvim velikim srcem će biti dočekan u Beogradu“, rekao je Bocan- Harčenko i naglasio da zapadna Evropa ne želi da čuje istinu, šta je realno i šta je stav oko Kosova.

On je poručio da Srbija i Rusija nastavljaju na najbolji način da razvijaju i unapređuju odnose, i da Moskva ne menja stav oko Kosova i Metohije.

Ambasador Rusije je istakao da istrajno radi na razvoju odnosa dve zemlje uz želju i cilj da se oni razviju na najbolji način, a partnerstvo dva naroda bude još sveobuhvatnije i sadržajnije.

Ambasador je poručio da Rusija ne menja stav o Kosovu, da on ostaje isti, kao i stav o BiH i Dejtonskom sporazumu.

Naglasio je da je Rusija, kao i Srbija, u najboljoj fazi razvoja, što je rezultat rada rukovdstava obe zemlje, a to je, sa obe strane najbolja pretpostavka za saradnju.

Bocan-Harčenko je rekao da su Srbija i Rusija unapredile odnose na svim poljima zahvaljujući tome što Beograd ne prihvata da uvede sankcije Moskvi.

Ambasador je pomenuo i situaciju u Ukrajini i dodao i da će nalozi vrhovnog komandata Vladimira Putina koji se tiču specijalne vojne operacije biti izvršeni u potpunosti u cilju zaštite ruskog naroda.

Naglasio je da Rusija nema sumnju da je na pravoj strani istorije.

„Ako ima onih u Evropi, i ne samo u Evropi, koji sumnjaju, mi nemamo sumnje da će im za koju godinu sve biti jasno. Ovo je istina i Rusija je primorana da posle više političkih i diplomatskih pokušaja povuče težak korak – koji je imao samo jednu opciju“, rekao je on.

Obeležavanju jednog od najvećih državnih praznika Rusije prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, šef srpske diplomatije Nikola Selaković, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministar vojske Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja Nenad Popović, srpski član Predsedništva BIH Milorad Dodik, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i brojne druge ličnosti iz javnog i političkog života Srbije.

Dan Rusije obeležava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je bila doneta deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Godinu dana kasnije, 12. juna su održani prvi svenarodni izbori na kojima je za predsednika izabran Boris Jeljcin. On je 1992. godine taj datum proglasio praznikom i neradnim danom.

Zvanični naziv — Dan Rusije — praznik je dobio 2002. i slavi se u celoj zemlji.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter