Izvor: Tanjug
06.05.2022 u 19:59
0

OD VEČERAS JEFTINIJE GORIVO Predsednik Vučić o investicijama u energetiku, sa predstavnicima Gasproma ugovorio nižu cenu goriva! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je jedan od ključnih reformskih zadataka pred Srbijom nova energetska politika.

Vučić je, u svom obraćanju, u tački posvećenoj ključnim reformskim zadacima pred Srbijom, preneo da je razgovarao i zamolio norveškog premijera da pomognu savetima i znanjem, da učestvuju u izradi potpuno nove strategije za energetsku politiku.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Moraće da bude mnogo više obnovljivih izvora, moramo da budemo u stanju da je primimo, a to znači da moramo gradimo reverzibilne elektrane. Takođe, moraćemo da imamo pravo preče kupovine za korišćenje našeg vetra, ali i za solarnu energiju. Ako koristite sunce i vetar u Srbiji, onda mora pravo na kupovinu imati naš zemlja, pa onda izvozite“, objasnio je on.

Vučić je kazao da predstoji i odluka da li ćemo graditi modularne reaktore, dodajući da je on apsolutno za, jer, ukazuje, nisu ludi ni Francuzi, Britanci, Bugari, Mađari i svi drugi koji to koriste.

„Oni su pametni, a mi nismo bili uvek dovoljno pameti. Dodvoravanje narodu bilo je preče od realne politike“, konstatovao je on.

On se osvrnuo i na situaciju sa uvozom nafte iz Rusije i najavio pojeftinjenje goriva.

„Čekamo šesti paket sankcija prema Rusiji da vidimo kako će to uticati na treće zemlje, naftu ćemo morati da imamo, šta god da bude moraćemo naftu da obezbedimo, imaćemo poteškoća, ali razgovaramo o skladištima“, rekao je on.

On je istakao da je u razgovoru s predstavnicima Gasproma uspeo da izbori jeftiniju cenu goriva za građane Srbije

„Od večeras u 20 sati cena nafte i benzina idu u rikverc uprkos tome što je nafta skocila u svetu. Sutra cene nafte i benzina biće za 10 dinara niže u odnosu na ovu nedelju, a trebalo je da budu više, ne smeju da pređu 197, odnosno 202 dinara“

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO GRAĐANIMA Istakao je da uloga vlasti nije da podizali javnom mnjenju već da vodi računa o interesima zemlje! (VIDEO)

Ukazao je i da je predviđena i potpuna promena paradigme u obrazovanju i nauci. Prema njegovim rečima moraće da se menja sistem nastave, uvede profesionalni odnos prema nastavi, đacima i studentima, i da je želja da imamo najbolje svetske škole.

Naglasio je, pominjući privatne škole i univerzitete, da, ako treba da uzimamo skupe franšize, nije problem, kako nam ne bi služile te ustanove samo za dobijanje diploma, a onda kada ih završe niko ništa ne zna.

Najavio je i modernije i bolje zdravstvo, na čemu se, kako je rekao, radi zajedno sa jednom zapadnom kompanijom.

Predstavio je predlog za Onkološki centar čija izgradnja i opremanje će koštati oko 510 miliona evra – 340 miliona evra koštaće sama zgrada, a 170 miliona evra oprema za borbu protiv raka.

„Posle kardiovaskularnih bolesti najviše ljudi gubimo od karcinoma, oko 24-25 odsto. Želimo da napravimo u toj oblasti centar koji bi bio među tri najveća u celoj Evropi“, istakao je on.

PREDSEDNIK OTVORENO O SITUACIJI NA KIM Evo šta je Vučić rekao o dijalogu Beograda i Prištine! (VIDEO)

Vučić je izrazio uverenje da će u narednom godinama to biti ostvareno.

Preneo je da se krenulo u velike reforme, zajedno sa Dancima, na reformi hitne pomoći, bazirane na skandinavskom modelu.

„Važno je da odgovor bude u roku od osam minuta, gde god da se nalazite u Srbiji. Imaćemo i najmodernija vozila, obučene paramedike. Želim da napravimo najefikasniji sistem kako funkcioniše u Evropi“, objasnio je on.

Rekao je da će se dalje ulagati u digitalizaciju, razvoj robotike i veštačke inteligencije i da će biti nastavljena saradnja sa najrazvijenijim zemljama u toj oblasti.

Preneo je da je izvoz informacione komunikacione tehnologije porastao od 2012.do dana sedam puta, odnosno sa 375 miliona na 2,6 milijardi evra.

Kada je reč o borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine, naglasio je da će tome doprineti nova energetska politika, ali i preduzimanje mera, o čemu moraju više da preduzimaju mere lokalne samouprave, kroz izgradnju kanalizacija, prečišćivača otpadnih voda, sprečevanju divljih deponija.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter