Izvor: Tanjug
11.07.2022 u 16:00
0

ODGOVOR NA PROVOKACIJE PRIŠTINE Ministarka Gojković poručuje: „Pokušavaju da falsifikuju istoriju i nacionalni identitet!“

 Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da Priština u poslednjih godinu ima novi strateški cilj, a to je napad na srpsko kulturno nasleđe na teritoriji Kosova i Metohije.

„Pokušavaju da falsifikuju istoriju i nacionalni identitet. Samo zlonameran čovek ili političar može da podigne ruku i glasa za članstvo vlasti u Prištini u UNESKO-u, pored onolikog pogroma i uiništavanja naših svetinja“, rekla je Gojković za Tanjug.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Zahtev Prištine da im se ustupe brojni neolitski artefakti, iskopani na području pokrajine, Gojković je okarakterisala kao poslednje slučajeve i pokušaje „da se falsifikuje istorija i veštački kreira identitet“.

„Mi smo tu vrlo oštri. Dobra je saradnja Ministarstva kulture sa Ministarstvom spoljnih poslova, Zavodom za zaštitu spomenika, sa našim ambasadorom u UNESKO. Sa državama sa kojima imamo bilateralne sporazume razgovori su uvek na tu temu. Ne možemo da dozvolimo da neko prilikom otimanja teritorije, otima i naše kulturno nasleđe“, rekla je Gojković.

Dodala je da o srpskim spomenicima u pokrajini brinu Kancelarija za KiM i Republički zavod za zaštitu spomenika koji su, kaže, zaista prisutni, bave se i konzervacijom i restauracijom.

Govoreći o budućoj vladi, Gojković je rekla da bi volela da nastavi da obavlja funkciju ministra kulture i u novom sazivu u Nemanjinoj 11.

Uverena je da će njeni rezultati biti vrednovani u SNS, a da će predsednik Aleksandar Vučić razgovarati sa svakim i predložiti ko će iz SNS biti u narednoj vladi.

VELIKA PRIVILEGIJA ZA PREDSEDNIKA SRBIJE! Vučić primio „Hipokratovu medalju“ za zasluge u unapređenju zdravstva!

„Novi politički, ekonomski i drugi izazovi su takvi da treba napraviti tim i solidnu većinu u skupštini da bi zakoni mogli da budu usvojeni“, naglasila je Gojković.

Po pitanju izveštaja Evropske komisije i Evropskog parlamenta o stanju u medijima, Gojković je rekla da se iz njih vidi da ima pomaka i koliko država ulaže truda i posvećna je zaštiti novinara, što pokazuje osnivanje Radne grupe za bezbednost novinara.

Prema njenim rečima, važno je i što je državna tužiteljka Zagorka Dolovac dala obavezujuće uputstvo da se prijave o ugroženoj bezbednosti novinara rešavaju u roku 24 časa, i da je „to pokazalo rezultate“.

Podsetivši da se na Zakonu o javnom informisanju radi već godinu dana i da su uključena sva udruženja novinara, Gojković je rekla da postoji dogovor da nakon formiranja nove vlade taj posao bude nastavljen tamo gde se zastalo i da se tako očuva kontinuitet rada.

Gojković je naglasila da Srbije neće odustati od evropskog puta bez obzira na disonantne tonove, opomene i stalno uslovljavanje.

„Naš strateški pravac, čućete to i u ekspozeu predsednika vlade, sigurno je jedan od važnih delova ekspozea, jeste put ka punopravnom članstvu Evropske unije. Ubeđena sam u takav stav“, rekla je Gojković.

Na pitanje kada će se Istorijski muzej Srbije konačno preseliti u zdanje nekadašnje Glavne železničke stanice u Beogradu, Gojković je rekla da „fasada izgleda fantastično“, ali da je zgrada u lošem stanju i da je uprkos vrednom radu na adaptaciji potrebno barem dve godine ako ne i više.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter