Izvor: Tanjug
20.03.2023 u 15:22
0

„OVAJ SPORAZUM JE PRAVNO OBAVEZUJUĆI IAKO NIJE POTPISAN“: Eskobar poručio dvema Beogradu i Prištini

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

– Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu –  rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

ESKOBAR IZ OHRIDA: „Očekujem finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji“

Prema njegovim rečima, visoki predstavnik EU Žozep Borelj je jasno stavio do znanja da su se strane obavezale i da će se sporovođenje dogovora odraziti na evropski put obe strane.

– Sporazum je put ka pomirenju Srbije i Kosova. Važno je da pojasnimo kako će dve strane nastaviti dalje. Implementacija mora odmah da počne i obe strane će imati benefite od toga. Smatram da su najvažnije evroatlantske integracije. Napredovaćemo samo ako sporazum što pre počne da se primenjuje –  rekao je on.

Kako je istakao, Srbija mora da radi na ključnim elementima aneksa.

– Za obe strane je važno da se sve preostalo iz Briselskog sporazuma primeni. To se od obe strane očekuje. Nastavićemo dalje da radimo sa obe strane i našim partnerima – rekao je on.

Na pitanje da li se na sastanku u Ohridu razgovaralo o članstvu KiM u međunarodnim organizacijama, on je kazao da ne može to da kaže, ali da se razgovaralo o svemu što stoji u evropskom predlogu.

Eskobar je dodao da je opšta stvar da je EU put i KiM i Srbije uslovljen implemnetacijom sporazuma o normalizaciji odnosa, a da će EU pomno pratiti proces kako sporazum ne bi samo bio prihvaćen, već i kako bi se stvorila pozitivna dugoročna saradnja KiM i Srbije.

Prema njegovim rečima, to što je samit organizovan u Ohridu jeste veliki pokazatelj da Severna Makedonija radi na svom evropskom putu.

On kaže da ideja o formiranju ZSO ne zavisi od EU već od KiM, kao i da u interesu treba da bude boljitak ljudi koji žive tamo, ali da se ne krši ustavnost tzv.Kosova.

– Implementacija sporazuma se očekuje odmah, dijalog će se nastaviti jer želimo da plan o normalizaciji uspe. Želimo interakciju dve zemlje, da se obe brzo kreću ka evroatlantskim integracijama –  zaključio je Eskobar i dodao da samit na Ohridu nije bio o međusobnom priznanju već kako bi se našlo mirno rešenje za pomirenje u regionu.

Govoreći o uticaju Rusije na desničarske pokrete u Srbiji, Eskobar je rekao kako nema dokaza, ali da se zna da Rusija preko medija i društvenih mreža pokušava da učestvuje u narativima desničarskih organizacija koji bi da uspore evroatlanske integracije.

– Verujemo da Rusija želi da oteža implementaciju sporazuma, ali ovo je lokalan problem i rešenje mora biti lokalno, a rešenje je regionalno pomirenje –  rekao je Eskobar i objasnio kako Rusija na samitu nije bila pristutna, ni pomenuta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter