Izvor: Tanjug
06.04.2023 u 12:16
0

PETKOVIĆ OŠTRO ODGOVORIO: „Pet kriterijuma o ZSO su čista laž Bisljimija!“

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da „ni rečju u Briselu nije pomenuto pet kriterijuma“ za Zajednicu srpskih opština (ZSO) o kojima je danas govorio glavni prištinski pregovarač Besnik.

-Čista laž Bisljimija! Ni rečju u Briselu nije pomenuto „pet kriterijuma za ZSO” o kojima danas priča. Pričalo se o Statutu ZSO i Upravljačkom timu-naveo je Petković na Tviteru.

BISLJIMI TUMAČI SPORAZUM KAKO MU ODGOVARA: „U Ohridu i Briselu dogovorena samouprava za srpsku zajednicu a ne formiranje Zajednice“

Prema Petkovićevim rečima, Bisljimi, opet izmišlja, izgleda da je čuo ono što želi, a ne što se govorilo!

ZSO može samo u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015, napominje direktor vladine Kancelarije za KiM.

Bisljimi je danas u skupštinskom odboru za spoljne poslove izneo tvrdnju da postoji pet kriterijuma za omogućavanje samouprave za srpsku zajednicu koje mora ispoštovati nacrt statuta koji će, na osnovu dogovora u Briselu, izraditi Upravljački odbor.

-Prvi kriterijum je da li ovaj nacrt predviđa novi nivo upravljanja i naravno ako predviđa novi nivo upravljanja, smatra se neprihvatljivim za dalje razgovore. Drugo, potrebno je proveriti da li nacrt predlaže kolektivna prava, od čega takođe zavisi prihvatljivost nacrta. Treće, u kojoj meri je to u skladu sa sporazumima iz 2015. i 2013. godine i četvrto, koliko je to u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. Peti kriterijum je koliko je nacrt u skladu sa pismom koje je Federika Mogerini uputila Vladi Kosova, u kome je precizirano koja ovlašćenja može da ima to udruženje- rekao je Bisljimi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter