Izvor: Blic.rs
19.04.2023 u 17:09
2

BRISEL „OPET PECKA ZAČKOLJICAMA“: Potpisan sporazum o viznoj liberalizaciji tzv. Kosova, evo šta to znači za Srbe

Evropski parlament juče je bez glasanja usvojio sporazum o viznoj liberalizaciji, a vlasnicima pasoša koji izdaju privremene prištinske institucije biće dozvoljeno da putuju u EU bez vize, u periodu do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

U Briselu je danas potpisan pravni sporazum Evropske unije (EU) za liberalizaciju viza za Kosovo. Sporazum su potpisale predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i švedska ministarka Džesika Rozvalt, čija zemlja predsedava Savetom Evrope.

BRISEL BESAN ZBOG ODLUKA POLJSKE I MAĐARSKE: Jednostrani potezi neprihvatljivi, trgovinska politika je u nadležnosti EU

Objavljivanjem u Službenom glasniku EU, koje sledi za dvadesetak dana odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu.

Evropski parlament juče je bez glasanja usvojio sporazum o viznoj liberalizaciji, a vlasnicima pasoša koji izdaju privremene prištinske institucije biće dozvoljeno da putuju u EU bez vize, u periodu do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Vizna liberalizacija će stupiti na snagu kada se uspostavi Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), najkasnije do 1. januara 2024. godine.

Kada je reč o Srbima koji žive na KiM, Sporazum neće doneti mnogo novina.

Naime, ukoliko imaju pasoš koji izdaje Koordinaciona uprava, oni će i dalje morati u redove za vize: za putovanje u zemlje koje nisu priznale Kosovo u Beograd, za one koje jesu u Prištinu, Skoplje ili Tiranu.

Inače, Srbi sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, sa svojim srpskim pasošima koje je izdala Koordinaciona uprava, mogu u Albaniju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru, a u letnjoj sezoni i u Tursku, ali ne sa prištinskog aerodroma, jer ni kosovske institucije taj pasoš ne priznaju.

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi izjavio je da svi građani KiM imaju osam meseci da dobiju pasoš Kosova.

Na pitanje šta je sa pasošima izdatim u Koordinacinoj upravi iz Beograda i da li se liberalizacija odnosi i na njih ili samo na pasoše koje izdaju privremene prištinske vlasti, on je odgovorio da Beograd nije na KiM i da svi imaju vremena do 1. januara da pasoš promene.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “BRISEL „OPET PECKA ZAČKOLJICAMA“: Potpisan sporazum o viznoj liberalizaciji tzv. Kosova, evo šta to znači za Srbe”

  1. A ovi naši ne mogu da zabrani Šipvima šetnju kroz Sr biju. UAustriju, Nemačku, Italiju preko Makedonije, Bugarske, Rumubije, Mađarske. Zar smo mi toliko glup narod?????

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter