Izvor: tanjug
02.12.2022 u 12:57
0

POTREBNA NAM JE SRBIJA NA SAMITU U TIRANI! Varhelji: „Potreban nam je lider Srbije za stolom!“

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da je potrebno održati zamah procesa proširenja EU i u tom smislu istakao da lideri EU prvi put dolaze u region – Tiranu da tu razgovaraju te da je potrebno da se svi angažuju, ali da je potrebna i Srbija na tom samitu, kao i lider Srbije.

PREDSEDNIK VUČIĆ I VARHELJI: Razgovori o reformama u procesu evropske integracije

Varhelji je, nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na zajedničkoj konferenciji za medije, kazao da su prethodne dve nedelje i meseci pokazali da proširenje EU privlači pažnju, ali i da postoje i velike geopolitičke destabilizacije na evropskom kontinentu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Sada smo odgovorni za ispunjavanje iščekivanja i da održimo zamah jer proces proširenja je jedan od tri glavnih prioriteta lidera EU. To je upravo razlog zašto imamo samit u Tirani gde će naši lideri doći prvi put u region, da razgovaraju sa regionom o regionu. Potrebno je da se svi angažuju i potrebna nam je i Srbija da bude za stolom i lider Srbije koji će sedeti za stolom – kazao je Varheji.

On je dodao da je velika pažnja posvećena odnosima EU i Srbije i politici proširenja jer jedna stvar koju je pokazala, kako kaže, agresija Rusije na Ukrajinu jeste da jedino pravo dugoročno rešenje za mir, stabilnost, prosperitet jeste članstvo u Uniji.

– Imamo tri zemlje koje su odlučile odmah nakon ruske agresije da se prijave za članstvo, šta će vam veći dokaz – naveo je evrospki komesar.

Kako je rekao, i u Srbiji se mogu videti koristi od procesa priključenja, ali da bi se sve to realizovalo, mora se zajedno raditi.

– Moramo zajedno da delujemo kada imamo zajedničke izazove, a možda čak i kada izazovi nisu zajednički. U junu ove godine naši lideri su potvrdili jednoglasnu posvećenost perspektivi članstva za ceo region jer za nas to nije samo geopolitički prioritet, već je to i osnovna fundamentalna veza i strateški izbor za ceo kontinent – istakao je.

Varhelji je izrazio nadu da će u Tirani biti potpisan sporazum o romingu čime će Zapadni Balkan ući u roming prostor EU što bi značilo da sledeće godine kada ljudi odu na odmor, svi mogu da imaju koristi od toga.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter