Izvor: Tanjug
28.03.2023 u 19:44
0

DETALJI RAZGOVORA VEOMA OPTIMISTIČNI: Vladimir Orlić se sastao sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu!

Predsednica Sakelaropulu je ponovila da Grčka ne menja stav kada je reč o nepriznavanju tzv. „Kosova“, navodeći da se dosledno nastavlja sa podrškom zemljama Zapadnog Balkana u cilju njihovog što skorijeg priključivanja Evropskoj uniji.

Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu.

VLADIMIR ORLIĆ U „DOBRO JUTRO, SRBIJO“: „U nemogućim uslovima uspevamo da pravimo pobede, ali to može da uradi samo neko kome je Srbija na srcu“

Kako su zajednički konstatovali, bilateralni odnosi dve zemlje zasnovani su na iskrenom prijateljstvu i međusobnoj podršci, i kao takvi, predstavljaju garanciju za dalje unapređenje saradnje na svim nivoima, saopšteno je iz parlamenta. Dr Orlić je zahvalio Grčkoj na principijelnom stavu po pitanju poštovanja teritorijalne celovitosti Srbije i jasnoj privrženosti principima međunarodnog prava. Predsednica Sakelaropulu je ponovila da Grčka ne menja stav kada je reč o nepriznavanju tzv. „Kosova“, navodeći da se dosledno nastavlja sa podrškom zemljama Zapadnog Balkana u cilju njihovog što skorijeg priključivanja Evropskoj uniji.

Govoreći o dijalogu koji se vodi između Beograda i Prištine, istakla je da je potpuna implementacija do sada postignutih dogovora od ključnog značaja, uključujući formiranje ZSO. „Dok Priština flagrantno krši ranije potpisane sporazume i drsko odbija da svoje obaveze uopšte i prizna, zvanični Beograd ostaje zaštitnik mira, stabilnosti i dijaloga, kao jedinog načina da se dođe do održivog rešenja. Tu i takvu politiku naše države predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, za nju je dobio poverenje naroda, a sprovode je i NS RS i Vlada Srbije.

Nastavićemo da insistiramo na neodložnom formiranju ZSO, poštovanju osnovnih ljudskih prava za Srbe na KiM i očuvanju njihove bezbednosti“, rekao je dr Orlić.

Tokom sastanka je bilo reči i o saradnji u oblasti energetike, naročito u kontekstu energetske diverzifikacije, kao i o jačanju investicione i ekonomske saradnje, u okviru koje su pozdravljeni do sada ostvareni rezultati, te izražena opredeljenost za njeno dodatno unapređenje u budućnosti.

Sagovornici su potvrdili i značaj parlamentarnog povezivanja na svim nivoima, uz zajedničku ocenu da je parlamentarna diplomatija od izuzetnog značaja za dalje unapređenje sveobuhvatnih odnosa i saradnje dve države. Sastanku su prisustvovale i potpredsednice Narodne skupštine Sandra Božić i Snežana Paunović, kao i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Grčkom Veroljub Arsić, koji su zahvalili Grčkoj i njenom narodu na principijelnom stavu po pitanju KiM, kao i podršci grčkog rukovodstva pozicijama Srbije.

Predsednica Grčke je iskoristila priliku da predsedniku i delegaciji Skupštine Srbije zahvali na dobrodošlici. „Nadam se da ćemo nastaviti konstruktivan rad na zajedničkoj budućnosti za naše dve države i naša dva naroda“, poručila je Sakelaropulu na kraju sastanka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter