Izvor: Kurir.rs
18.03.2023 u 14:37
0

PREDSEDNIK SRBIJE U OHRIDU: Završeni pojedinačni sastanci, čeka se susret Vučića i Kurtija sa predstavnicima EU

Na pitanje šta su njegova realna očekivanja od današnjeg sastanka, Eskobar je rekao da je najveće očekivanje danas finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji.

U Ohridu je održan sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

DIJALOG U OHRIDU: Vučić se sastao sa Boreljom i Lajčakom (FOTO)

Potom je usledio razgovor i sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, a zatim su predviđeni i trilateralni razgovori. Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu se razgovara o sporazumu o implementaciji evropskog predloga.

13.20 Sastanak Kurtija sa posrednicima završen, trilaterala još nije počela

Bilaterlani sastanak Kurtija sa Boreljom i Lajčakom ja završen, ali zajednički, trilaterlani sastanak još nije počeo.

12.10 – Kovačevski: Političari ne donose teške, već državničke odluke

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas u Ohridu da je otvoren dijalog Beograda i Prištine od velike važnosti za stabilnost i prosperitetnost celog regiona.

On je istakao da političari ne donose teške, nego državničke odluke.

„Nikome od nas nije lako u takvim situacijama, ali znamo da su teške odluke donete za bolju budućnost narednih generacija“, rekao je Kovačevski novinarima u Ohridu gde se održava nova runda dijaloga Beograd-Priština pod okriljem EU.

Kovačevski je istakao da je dijalog „jedina alatka za konsolidaciju regiona i evrointegracije“.

„Otvoren dijalog kojim se rešavaju otvorena pitanja je od velike važnosti za stabilnost regiona, očuvanje mira i put ka prosperitetnoj budućnosti ne samo za Srbiju i Kosovo, već za ceo region“, dodao je na konferenciji za medije, piše Beta.

12.05 – Eskobar: Prilika za čitav region

„Ovo je zaista prilika da se odmakne daleko od događaja iz 90-ih i daleko od događaja iz 1999. i krene u 21. vek. To je prilika ne samo za Srbiju i Kosovo, već i za region u celini“, rekao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji sastanku u Ohridu prisustvuje u svojstvu posmatrača.

Na pitanje šta su njegova realna očekivanja od današnjeg sastanka, Eskobar je rekao da je najveće očekivanje danas finalizacija implementacije aneksa sporazuma o normalizaciji.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) istakao da sporazum o normalizaciji „stvara miran, predvidljiv i prijateljski odnos između Srbije i Kosova“ i „otvara vrata i jednima i drugima da brže uđu u evroatlantske strukture“.

12.00 – Počeo sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem

U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prethodno se sa Boreljom i Lajčakom sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon sastanka Borelja i Lajčaka sa Kurtijem, predviđen je trilateralni sastanak.

10.50 – Počeo sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa visokim predstavnikom EU za spolјne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

10.45 – Stoltenberg: Važni pregovori

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da su pregovori između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije važni i apelovao na Vučića i Kurtija da budu konstruktivni u dijalogu.

On je rekao da očekuje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti angažuju kako bi se uspostavio napredak u dijalogu.

– Ovo je ključno za dugotrajnu stabilnost i budućnost regiona u Evropi i evroatlantskoj strukturi – naveo je Stoltenberg na Tviteru.

10.40 – Borelj: Oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.

„Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa – sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa“, napisao je Borelj na Tviteru.

10.05 – Sastanak sa Dimitrom Kovačevskim

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

„Zahvalio sam prijatelju Dimitru Kovačevskom na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga“, napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

09.44 U toku sastanci sa domaćinom, sledi nova runda

U toku je sastanak predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Potom se očekuje i razgovor Vučića i Kovačevskog, a nova runda dijaloga trebalo bi da počne bilaterlanim susretima strana sa posrednicima oko 10.30 sati, piše Euronews Srbija.

9.15 – Predsednik Vučić stigao u Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid, gde će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

9.05 – Kurti: Evropski predlog najvažniji projekat posle Drugog svetskog rata

Kurti je istakao da bi na sastanku koji će danas biti održan u Ohridu strane u dijalogu trebalo da izraze nadu i optimizam za normalizaciju odnosa i da taj susret treba shvatiti ozbiljnije, piše makedonski Alsat.

„Moramo da izrazimo nadu i optimizam za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Održavamo sastanke na visokom nivou, uz posredovanje EU. Evropski predlog je najvažniji politički i ekonomski projekat i najvažniji istorijski i geopolitički projekat Evrope i rekao bih za ceo svet, posle završetka Drugog svetskog rata. Zato sastanak treba shvatiti mnogo ozbiljnije. Zato ponavljam da ću biti posvećen, konstruktivan i kreativan, ali to, naravno, ne mogu da garantujem za drugu stranu“, izjavio je Kurti.

9.00 – Vučić: Pozicija Srbije teža, neću ništa potpisati

Predsednik Vučić izjavio je sinoć da će zbog naloga koji je izdao Međunarodni krivični sud u Hagu za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putinapozicija Srbije u Ohridu biti teža, kao i da ćemo zbog toga morati još bolje da promišljamo svaki svoj potez u budućnosti.

Vučić je poručio da želi da razgovara o normalizaciji odnosa i o tome da Srbi i Albanci mogu normalno da razgovaraju i ponovio da u Ohridu neće ništa potpisati.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter