Izvor: Tanjug
06.12.2022 u 18:14
0

Predsednik Vučić o uvođenju sankcija Rusiji: „Rekao sam im da je taj odnos prema sankcijama, pre svega odnos prema nama Srbima i građanima Srbije, a ne prema nekom drugom!“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Tirani na samitu Evropska unijaZapadni Balkan da je imao veoma dobre sastanke sa evropskim zvaničnicima i da je posebno zadovoljan dobrim i dugim razgovorima sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, Emenuelom Makronom, kao i holandskim i belgijskim premijerima Aleksandrom De Kroom i Markom Ruteom, kao i da je Srbija bila tema po pitanju neuvođenja sankcija Rusiji i da im je on odgovorio otvoreno i bez uvijanja.

“Imao sam sa Meloni sadržajan i odličan sa Ruteom, vrlo dobre razgovore i sa Dekroom. Takođe, dugo sam razgovarao sa Makronom i Orbanom, i sa velikim brojem predstavnika EU i sa ZB“, rekao je on.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kazao je da Srbija još mnogo toga treba da uradi, posebno u oblasti vladavine prava, kao i da je u Tirani eneregetika bila dominantna.

„Razume se da smo mi bili tema po pitanu neuvođenje sankcija i na to sam odogovio na kraju i svi su se saglasili da sam bio veoma pošten, otvoren i iskren, govorio kao i narodu što govorim. Govorio sam svojim jezikom bez uvijanja, nikome se nisam dodvoravao, već realno i argumentima i pokazivao dokumenta i činjenice“, naveo je Vučić.

Istakao je da je bilo važno što smo bili predstavljeni u Tirani i da nema problem da prizna grešku, zbog svoje prvobitne odluke.

„Nije me sramota, u prvoj proceni sam napravio grešku, ali mi je drago što je ispravljeno i da mogu da nešto uradimo za svoju zemlju. Ne razmišljam da li ću se nekom dopasti već šta mogu da uradim za svoju zemlju“, poručio je Vučić.

Vučić je izjavio da naša zemlja nije uvela sankcije Rusiji iz poštovanja prema svemu onome što je narod Srbije preživeo trpeći sankcije 10 godina.

„Rekao sam im da je taj odnos prema sankcijama, pre svega odnos prema nama Srbima i građanima Srbije, a ne prema nekom drugom. To je pitanje poštovanje prema nama i onome što smo prošli 10 godina trpeći sankcije kojima smo bili izloženi. Videli smo da te sankcije ne donose ništa dobro ni građanima ni narodu, te nije prirodno da mi budemo ti koji ćemo u tim sankcijama učestvovati“, poručio je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li stoji iza Tiranske deklaracije.

VUČIĆ O NOVOM FRANCUSKO-NEMAČKOM PREDLOGU „Nisu izašli u susret onome što je traženo, stavili smo do znanja šta su naše crvene linije“

On je podsetio da je Rusija nama 1992. uvela sankcije, ali da mi sada njima nismo, zbog našeg stava prema sankcijama. Takođe istakao je da se tačka četiri Tiranske deklaracije koja se odnosi na one koji se nisu usladili sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, u stvari odnosi samo na Srbiju pošto jedina nije uvela sankcije Rusiji.

„Ne mogu ni da stojim ni da sedim iza te deklaracije, jer je nisam pisao. Ali nemam ništa protiv da oni napišu da se mi nismo saglasili sa sankcijama i da ih nismo uveli. To su činjenice i ja na to ne mogu da se ljutim“, rekao je Vučić.

Naglasio je da ne može da otkrije novinarima sve što je rekao na samitu, ali da je bio jako otvoreni i direktan i da su mu svi zahvalili na tome.

„Različiti su naši odnosi po pitanju teritorijalnog integriteta ili rušenja energetske infrastrukture danas u Ukrajini. Podsetio sam ih da je tako rušena i energetska infrastruktura i u Srbiji i pokazao im dokumenta. Ali po pitanju sankcija, taj stav je malo drugačiji i mi imamo svoj stav, ali smo dobro razumeli poruku EU, dobro smo razumeli na koga se to odnosi“, istakao je Vučić.

Na pitanje da li će ipak uvesti sankcije Rusiji, Vučić je odgovorio da o tome ne odlučuje EU.

„O tome će odlučivati narod u Srbiji i parlament Srbije, Vlada Srbije, a pomalo ću i ja da se pitam o tome kao predsednik Srbije, sa najvećim legitimitetom u zemlji od svih izabranih predstavnika“, zaključio je Vučić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter