Izvor: Tanjug
16.11.2022 u 17:51
0

Predsednik Vučić zahvalan Austriji i Mađarskoj na podršci: Pristupanje EU biće vrlo komplikovan proces!

Da je do Budimpešte i Beča imali bi mnogo veće šanse da budemo ranije deo EU, a ovako to će biti ne lak, već vrlo komplikovan proces, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, na pitanje da li se vidi datum prijema Srbije u EU, s obzirom da naša zemlja samo ispunjava zahteve, i da samo novi dolaze, kazao da je Srbija zahvalna posebno svojim mađarskim prijateljima koji se bore za našu zemlju, koliko se borimo i mi sami.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Takođe je izrazio zahvalnost i Austriji koja je, kaže, uvek podržavala integraciju Srbije u EU. Ta podrška, ističe, ne postoji samo od vremena Sebastijana Kurca, Aleksandera Šalenberga i Karla Nehamera, već smo uvek imali podršku Beča, bez obzira na određene razlike koje imamo po drugim pitanjima.

„Verujem da je do Budimpešte i Beča da bismo imali mnogo veće šanse da budemo ranije deo EU. Ovako to će biti ne lak, već vrlo komplikovan proces“, podvukao je on.

Orban je kazao da istakao da je trebalo Srbiju primiti „juče“ jer bi danas imali mnogo lakšu situaciju.

„Ali Mađarska ne može da prelomi ovo pitanje u EU, ali može da stvaramo koaliciju koja će podržati proširenje“, rekao je on.

Ukazao je da se 2024 održavaju izbori za Evropski parlament i da iste godine Mađarska predsedava Uniji.

„Budite uvereni da ćemo sve učiniti da se taj proces što pre završi“, poručio je Orban.

VUČIĆ, ORBAN I NEHAMER POTPISALI MEMORANDUM: Jačanje saradnje u oblasti borbe protiv ilegalnih migracija

Nehamer je ukazao da se austrijska podrška ogleda u dve perspektive, od kojih je prva bilateralna saradnja sa Srbijom.

Podsetio je da austrijske kompanije spadaju u najveće investitore u Srbiji, da u privredi postoji dobra saradnja, puna poverenja, i da preduzetnici u Srbiji vide važnu lokaciju koja je produktivna i isplativa.

Druga dimenzija je, kaže, EU i dodaje da Evropska komisija proverava napredak u pristupnom procesu.

„Kada je u pitanju austrijska strana postoji jasna podrška srpskom putu u EU, ali i za druge države Zapadnog Balkana, koje su u različitim fazama razvoja i napretka. Ovaj region i posebno Srbija imaju važnu bezbednosno stratešku ulogu i važni su partneri koje treba približiti i uvesti u EU“, istakao je on.

Nehamer je kazao da će Austrija činiti i dalje sve što je moguće da pomaže Srbiji na tom putu, dodajući da je stalno ispružena ruka prijateljstva.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter