Izvor: Tanjug
08.03.2023 u 16:41
0

PREMIJERKA BRNABIĆ NA KOPAONIK BIZIS FORUMU: Srbija ne treba da bude „trava kada se tuku slonovi“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je interes Srbije da u odnosima velikih sila „ne budemo trava kada se tuku slonovi“ i da se našoj zemlji spočitavaju kineske investicije, iako su one veće u Zapadnoj Evropi nego u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

-Kada se slonovi tuku, da ne budemo trava, a upravo smo u toj poziciji, i istorijski i danas- rekla je Brnabićeva na Kopaonik biznis forumu na molbu da prokomentariše zaoštravanje odnosa između SAD i Kine.
Premijerka je rekla da sprska privreda ima dobru pozicioniranost kada je reč o strukturi investicija, s ozbirom da je Nemačka naš najvažniji ekonomski partner i da nemačke kompanije ovde zapošljavaju najveći broj ljudi, dok je u sektoru usluga, zbog IT sektora, najveće saradnja sa SAD, druga je Velika Britanija, treća Švajcarska…

BRNABIĆ NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU: „Politika koju srbija vodi u ovom trenutku je najbolja za našu zemlju, ali i najteža!“

Sa druge strane, najveći srpski izvoznici su kineske kompanije, što sve pokazuje da naša zemlja po pitanju investicija ima diversifikovan rizik.

-Mi ćemo se truditi da budemo otvoreni za čitav svet i da imamo sve više investicija i partnere iz celog sveta – to je najodgovornija politika, ali i najteža- istakla je Brnabićeva.

Kaže da sada postoji politička dilema i da se vrši pritisak na Srbiju po pitanju uvođenja 5G mreže, da li da se Huaveji tretira kao pouzdan partner.

(UŽIVO) SINIŠA MALI NA KOPAONIK BIZNIS FORUMU: „Veće i jače zemlje su poklekle pred krizom, a jedna mala Srbija nije“!

-Ako pogledamo Švajcarsku, ta zemlja je potpisala strateško patrnerstvo sa Huaveijem za čitav sistem digitalizacije u Švajcarskoj. Nefer je da se mi toga odreknemo zbog geopolitike- rekla je premijerka.

Navela je da su kod nas u toku pripreme za uvođenje 5G mreže i da i evropske kompanije u Srbiji posluju sa Huaveijem.

-Tako da bismo onda morali da uvedemo restrikcije ne za kineske, već evropske kompanije- dodala je Brnabićeva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter