Izvor: Tanjug
26.01.2023 u 11:37
0

„PRIŠTINA NASTAVLJA POLITIKU ETNIČKOG ČIŠĆENJA“ Ministar Momirović o bojkotu srpskih proizvoda na KiM

Ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Tomislav Momirović izjavio je danas da Priština nastavlja politiku etničkog čišćenja i da je očigledna namera Prištine da na Kosovu i Metohiji ne bude više Srba.

Komentarišući kampanju bojkota srpskih proizvoda na KiM, kao i to što su u ambalažu pojedinih srpskih proizvoda na KiM ubačeni meci, Momirović je rekao da je to nastavak kampanje politike mržnje koje je pre 20 dana dovela do upucavanja dečaka od 11 godina, a pre neki dan do izrešetanog automobila i ranjavanja jednog Srbina.

-Mi to nećemo dozvoliti. Mi smo otvoreni za pregovore, kao što ceo svet vidi, ali uspećemo da zaštitimo interese našeg naroda, naše države i naše ekonomije- poručio je Momirović.

MINISTAR DAČIĆ U ZVANIČNOJ POSETI TURSKOJ: Sastanak sa državnim zvaničnicima i predsednikom Erdoganom

Na pitanje koji su instrumenti Srbiji na raspolaganju, Momirović je odgovorio da je reč o potezima koji potpuno odudaraju od ponašanja bilo kog aktera u Evropi.
Kako je rekao, to je potpuno suprotno politici EU otvorenog tržišta ka čemu stremi cela Evropa i brutalna manifestacija politike koja teži stvaranju Velike Albanije.

-To se nikada nije desilo. Kada biste rekli to nekome u Francuskoj ili Nemačkoj da su u „smoki“ ubacili čaure, oni bi pomislili da smo ludi. Razoružajte te ljude i tu politiku, vratite se pregovorima. Našim ljudima sa KiM poručujem da veruju u svoju državu, da se ne povlačimo sa KiM, već da smo, naprotiv, nikada prisutniji- poručio je Momirović.

On je dodao da je očigledno velika nervoza u Prištini, a mi, kako je rekao, promovišemo otvoreno tržište i zato smo osnovali Otvoreni Balkan kako bi što lakše funkcionisali i Srbi i Albanci i Makedonci.

-Naša ekonomija nije dominantna samo na KiM, već u odnosu na ceo region. Mi imamo veliki izvoz i u BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, zašto ne bi imali i na KiM, i to će samo rasti, i to ne treba da bude nešto što iritira naše prijatelje Albance, oni treba da budu deo toga. Zato smo stvorili Otvoreni Balkan, da bi se svi oni priključili i da bi svi imali koristi od toga, da bi imali ekonomski rast i rast standarda, to je naš cilj- ističe ministar.

On je potvrdio da je naš izvoz na KiM u padu, ali da je i dalje jako veliki.

-I biće još veći, ali kada imamo uslove praktično predratnog stanja, takvu stigmatizaciju srpskog naroda i takve napade, teško je održati taj nivo trgovinske razmene sa našom pokrajinom- naglašava Momirović.

Ministar Goran Vesić razgovarao je sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem o rekonstrukciji brze pruge Niš – Beograd!

Kako kaže, nije bilo lako ni prethodnih 10 godina, ali smo uspeli da zaštitimo naše ljude.

-Ono što mi možemo i moramo da radimo je da promovišemo slobodno tržište, da stvaramo uslove da ima više investicija, da stvaramo veće plate, da nastavimo ovaj trend, da rastu prosečne i minimalne plate, da dolaze kvalitetni investitori. Mi imamo više stranih direktnih investicija nego sve ostale zemlje CEFTA zajedno- istakao je Momirović.

Naglašava da Srbija ne štiti svoje tržište, već naprotiv, mi smo ga otvorili, a naše kompanije postaju sve jače.

-Mi smo u procesu potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini sa Kinom, Korejom, Emiratima i Egiptom. Ukrajina je nama praktično u komšiluku i taj rat nas najviše pogađa na teritorii Evrope i politički i ekonomski- konstatuje Momirović.

On kaže da je u Srbiji zaustavljen rast cena.

-Po prvi put u istoriji, politika ove države nije generator rasta cena i inflacije. Imamo inflaciju na tlu cele Evrope i jako smo daleko od toga da je najveća kod nas. U uslovima takvog rata u Evropi, to ne možete da izbegnete. Holandija, Poljska, Slovačka, Estonija imaju veću inflaciju od nas. Mi smo uspeli to da zaustavimo- kaže ministar.

On dodaje da rat na istoku Evrope ne popušta, naprotiv i da to nisu obećavajuće vesti, ali je činjenica, ističe, da smo ovu krizu, korona krizu, kao i sve prethodne, zaista vodili uspešno.

Momirović je istakao da je povećanje plata i penzija u januaru daleko veće od rasta inflacije.

-Imamo rast plata u vojsci od 25 odsto, što je značajan rast njihovog standarda. Rast plata u ostalim delovima javnog sektora je 12,5 odsto. Rast plata u privatnom sektoru je značajan. Nezaposlenost uopšte više nije tema, jer je manja od devet odsto i svako može da nađe posao -smatra ministar.

Dodaje da Vlada sada želi da podigne prosečnu platu na 1.000 evra, a penziju na 400.

-To su naši ciljevi i ne tražimo izgovor u ratu na istoku Evrope -poručio je Momirović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter