Izvor: Tanjug
06.02.2023 u 09:14
0

DODATNI VID PRITISKA: Premijerka Brnabić o dolasku Lajčaka u Beograd

"Ni nama, ni Srbima sa KiM ne odgovara zamrznuti konflikt", istakla je premijerka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su diplomatske aktivnosti za rešavanje kosovskog pitanja povećane, kao i pritisci dodajući da je dolazak specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka dodatni vid pritiska.

Brnabić je za medije kazala da nisu čudne pojačane diplomatske aktivnosti, kao ni pritisci s obzirom na situaciju u svetu, odnosno rat na istoku Evrope u kojem posredno učestvuje ceo stari kontinent, ali i velike tenzije između od SAD i Kine.

– Nikome ne odgovaraju novi sukobi na tlu Evrope i žele da ugase sva moguća žarišta, ali i da skinu primere potencijalnih presedana što Kosovo i Metohija jeste jer je oduzeto suprotno međunarodnom pravu – kazala je Brnabić.

Podsetila je da je SR Jugoslavija bombardovana bez sag UN, a onda su, kako kaže, nam oduzeli deo teritorije, makar one zemlje koje su priznale tzv nezavisnost Kosova.

VAŽAN SASTANAK! Predsednik Vučić večeras sa Miroslavom Lajčakom

– One zemlje koje su priznale nezavisnost tzv Kosova žele da nema presedana tako da je nekoliko faktora koji utuiču na to što Zapad želi da ovo pitanje skloni sa dnevnog reda – kazala je premijerka.

Brnabić istče i da su i predsednik Aleksandar Vučić i ona uvek govorili da nam ne odgovara zamrznuti konflikt.

– Ako imamo zamrznuti konflikt, uvek može doći do sukoba – dođe Aljbin Kurti koji nema nikakvog plana za prosperitet ni za Albance, a kamoli Srbe i želi da nedostatak ekonomske i političke vizije nadoknadi nestabilnošću i to vidimo u poslednje dve godine, za 24 meseca bilo je više od 300 napada na Srbe i niko nije odgovarao – rekla je Brnabić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Ni nama, ni Srbima sa KiM ne odgovara zamrznuti konflikt – istakla je ona i dodala da do većih sukoba nije došlo samo zahvaljujući mudroj politici predsednika Vučića.

Podseća da je Vučić 2017. godine pozvao na unutrašnji dijalog i da se napravi jedinstvo za dalje očuvanje KiM, ali da pod jedan se utiče na bezbedan život Srbima u južnoj pokrajini.

– To je rešenje koje pod ovakvim geopolitičkim okolnostima moramo da tražimo – kazala je.

Za dolazak Miroslava Lajčaka, premijerka dodaje da će prvo ići u Prištinu gde je prva tema Zajednica srpskih opština, nakon čega će doći u Beograd gde će se sastati sa predsednikom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter