Izvor: Kurir.rs
14.04.2023 u 14:28
0

RAZGOVOR O VAŽNIM PITANJIMA SRBIJE I RS: Predsednik Vučić nakon sastanka sa Dodikom: „Podržavamo dogovor sva 3 konstitutivna naroda“

Predsednik Srbije prokomentarisao je izjave visokog zvaničnika američkog Stejt departmenta Džejmsa Rubina, te istakao da ima kontrapitanje na njegove zahteve.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

SJATILA SE CELA RAŠKA: Vučić na Veliki petak dočekuje Srbe sa KiM

Nakon sastanka u vili „Mir“ dvojica predsednika su se obratila medijima.

13.00 – Pitanja novinara

O rodnoj ravnopravnosti

– Niti sam neko ko ima pravo koje vi sebi date, vi imate pravo, a ja nemam pravo da ocenjujem patriharha i poslanicu niti bih to ikad učinio. Mi razgovaramo sa patrijarhom i sa Svetim Sinodom, neretko i sa saborom svete crkve i trudimo se da uvek pronađemo najmanji zajednički imenitelj za rad – rekao je predsednik.

– SPC smatram za jednu od s trateški najvažnijih institucija za opstanak našeg naroda. Mogu da vam navedem bezbroj mesta na kojima teško da bi Srbi preživeli da nema srpske crkve. A da ulazim sada u svaki pojedinačni stav niti mogu, niti hoću. Kod nas postoji princip sekularnosti, odvojenost države od crkve, zna se o odlučuje o zakonima, a ko donosi odluke po nekim drugim pitanjima – zaključio je predsednik Vučić, koji je za kraj još jednom, zajedno sa Miloradom Dodikom, poželeo srećan praznik svim vernicima.

O tome kome najviše smeta jedinstvo naroda na KiM

– Prvo oko njihove hajke – samo jaka država mogla je na onaj način da izdvoji sredstva i pomogne našem narodu. Neki ovde to ne razumeju. O napadima na naš narod nisam slagao ništa. Da li je Radojičić akademik ili ne… ali bio je spreman da se bori za svoj narod, za razliku od onih koji su bili spremni da kriminalizuju naš narod.

– Nemojte da tražite razlog da vodite kampanju protiv Srba od bilo kog drugog, a znamo od koga ste dobili da oslabite srpske pozicije na Ki. Moja je suština da vidim kako će da prežive Srbi na Kosovu, a ne kako ću da čuvam vlast od onih kojima ni do čega drugog nije stalo, već do toga da nastave da pljačkaju Srbiju onako kako su je pljačkali u prethodnom periodu – rekao je predsednik Srbije.

– I hoću još jednom da se zahvalim predsedniku Dodiku na svim inicijativama koje se na kraju ispostave kao zajedničke, a koje govore o našem odgovornom i ozbiljnom pristupu u rešavanju problema, nacionalnom povezivanju, a koje ne ugrožava ni dejtonski sporazum niti integritet bilo koje od država, a koje srpski narod u potpunosti približava i na sve kulturne, sportske, pa i one u drugim sferama društvenog života koje traže zajednički imenitelji i verujem da ćemo sa takvom praksom nastaviti i u budućnosti.

Predsednik Vučić o izjavama visokog zvaničnika SAD Rubina

Predsednik Srbije prokomentarisao je izjave visokog zvaničnika američkog Stejt departmenta Džejmsa Rubina, te istakao da ima kontrapitanje na njegove zahteve.

– Trudio sam se da prećutim i da ništa ne odgovaram na izjave Džejmsa Rubina, zato što sam želeo da budem gospodar svake neizgovorene reči, i da ne stavljam dodatni teret Srbiji. Ali imam samo jedno kontrapitanje na njegove zahteve – rekao je predsednik Vučić, i nastavio:

– Dakle, Džejms Rubin je prilikom posete Podgorici rekao da se nada i da očekuje da Podgorica neće da se oslanja na Beograd i Moskvu. I u više navrata govorio je o Beogradu kao o centru za ruske dezinformacije. Na stranu što to nisu stvari koje nisu ni blizu istine, ali govore o tome da su neki ljudi u američkoj administraciji naslonjeni na vreme iz 90-ih godina kada su vedrili i oblačili, i imaju isti animozitet prema srpskom narodu – rekao je predsednik Srbije i dodao:

– Ali dobro, to je njihovo pravo, a mi ćemo nastaviti da vodimo prijateljsku politiku i prema SAD, i prema svima drugima. Ali takođe nećemo, kao što neki drugi hrle u sukob sa Kinezima i Rusima, mi u toj njihovoj trci nećemo da učestvujemo, ne pada nam na pamet, i čuvaćemo našu slobodarsku i nezavisnu politiku – zaključio je predsednik Vučić.

On je potom upitao gde se sastaju ambasadori, kako bi im poslao dobru šljivovicu.

– Mi ne možemo danas Veliki Petak je, ali imaju i u Gruži i u Čačku dobre rakije.

O lažima o prodaji oružja Ukrajini

– Kome da prodajemo? šta želite da uradimo? Da ukinemo fabrike, plate i penzije? Je l’ to smisao? Ne razumem šta hoće od nas? Kad radimo sa Azerbejdžanom, kažu da radimo ispod žita za Rusiju, oni koji su prodali naše tenkove. Što se tiče Srba sa KiM, nisam ništa ponudio, ali znaju oni šta država čini i kako pomaže. A šta su oni uradili? Ćutanje, a 2004. ni to. A kad je Kosovo proglasilo nezavisnost, proterali su makedonskog i crnogorskog ambasadora, a ostavili američkog – rekao je Vučić.

O Srbima sa KiM

– Ne mogu oni da budu zadovoljni, ali znaju oni šta država čini i koliko država pomaže. A šta je to što su im oni ponudili? Sve što su im ponudili videli smo 2004. i 2008. Kosovo proglašava nezavisnost, a oni su ponudili ćutanje i moleban, a 2004. ni to. Izrazito snažno saopštenje – rekao je predsednik i dodao:

– A onda kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, a ovi ih priznali velike sile, oni su izbacili crnogorskog i makedonskog ambasadora, a ostavili i američkog i engleskog i svakog drugog. Pošto su bili silni samo prema Crnoj Gori i Makedoniji. A da ja idem u ratove koje ćemo da gubimo, ne pada mi na pamet. A da li ćemo da pustimo da provedu progon našeg naroda, naravno da nećemo.

12.50 – Obraćanje Milorada Dodika

Milorad Dodik se na početku svog obraćanja zahvalio predsedniku Vučiću što uvek nađe vremena za sastanak sa njima.

– Hvala predsedniku Vučiću što uvek nađe vremena da se sastane sa nama. Pričali smo o aerodromu u Trebinju i Kuzmin Rača, Rača Bijeljina. Situacija je potpuno bremenita da se ustavni položaj Republike Srpske pomeri, da se postavi imovina kao problem na nivou BiH.

– Apsolutno sam rekao da ukoliko se bude insistiralo na tom, mi nismo u mogućnosti da razgovaramo sa investitorima. Hoćemo samo da se poštuje Ustav RS i BiH i njene celovitosti.

– Došli smo do trenutka u kome ne možemo da odlažemo to pitanje. Razmišljamo da donesemo odluku o rascepljenju Republike Srpske. Moramo da pobegnemo iz sfere igranja kvazi diplomata u Sarajevu, koji samo žele da degradiraju poziciju RS. Rekli smo da pratimo stav Srbije po pogledu NATO.

Ne priključivanje bilo kom bloku je i naša politika.

12.45 – Obraćanje predsednika Vučića

– Razgovarali smo o svim važnim pitanjima Srbije i Republike Srpske. Milorad Dodik me je upoznao sa viđenjem stanja odnosa u BiH i Republici Srpskoj.

– U ime Srbije rekao sam da mi smatramo da je dejtonski mirovni sporazum suština funkcionisanja BiH i da razume se i Republike Srpske i da ćemo uvek podržati ono što je dogovor sva tri konstitutivna naroda.

– Govorili smo o mnogo konkretnih stvari.Na sledećoj sednici Vlade Republike Srbije imaćemo zajedičku sednicu.

– Imaćemo predlog zaključka izgradnje dva memorijalna centra u Donjoj Gradini i obeležavanje stradanja Srba u Jasenovcu i spomenik njima u Srbiji u čijem upravljačkom timu će biti predstavnici vlada i skupštine ove dve zemlje. Dobili smo i blagoslov patrijarha – istakao je predsednik.

– Mi ćemo pored opština koje smo pomagali dodatno pomoći, i dodali smo Sokolac Višegrad, Nevesinje Bileća – dodao je predsednik Vučić.

Želim svima srećan predstojeći Vasrks svim pravoslavnim vernicima gde god živeli – rekao je Vučić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter