Izvor: Tanjug
03.06.2023 u 17:50
0

OSMANI I 9 TAČAKA: OVO JE REŠENJE ZA KOSOVO I METOHIJU?

Predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani objavio je danas predlog plana u devet tačaka za deeskalaciju i normalizaciju situacije na severu Kosova i Metohije u kojem se, između ostalog, traži da gradonačelnici na severu KiM podnesu ostavke na leto 2023. godine i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora ove godine.

Pored toga, zahteva se povlačenje pripadnika specijalne kosovske policije i istovremeno smanjenje borbene gotovosti Vojske Srbije.

U predlogu OEBS-a, koji je Osmani objavio na Tviteru, navodi se da tzv. Kosovo i Srbija treba ponovo da potvrde privrženost osnovnom sporazumu i Ohridskom protokolu, kao i da regularna policija, uz pomoć KFOR-a i EULEKS-a treba da brine o bezbednosti na terenu.

EVROPSKA UNIJA: Hitno vratiti mir na severu KiM, u protivnom biće negativnih posledica

U jednoj od tačaka se traži otkazivanje protesta i vraćanje opštinskih funkcija, čime bi se, kako je naveo Osmani, nastavio normalan život, a službenicima bi bio omogućen pristup opštinskim zgradama. U sedmoj tački se navodi da OEBS podržava izborni proces, kao i jačanje poverenja među zajednicima, a u osmoj da u proces pomirenja treba uključiti mlade. U poslednoj, devetoj tački, ističe se da OEBS podržava dobronamernu primenu dogovorenih odredbi i nastavak smislenog dijaloga.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter