Izvor: Tanjug
30.04.2023 u 12:46
0

UBIJALI SU NAŠU DECU: Skupština će svetu pokazati ustaške zločine

U Narodnoj skupštini danas je završena trodnevna konferencija „Jasenovac, Aušvic Balkana – preživela deca logoraši svedoče“, donošenjem prve Rezolucije o ustaškom infaticidu NDH nad srpskom, jevrejskom, romskom decom u dečjim logorima smrti od 1941. do 1945. godine, tokom Drugog svetskog rata.

Komisija za donošenje završnog dokumenta razmotrila je dodatne predloge i konstatovala da Rezolucija ima 16 tačaka i da će ova rezolucija o ustaškom infaticidu NDH nad srpskom, jevrejskom, romskom decom u dečjim logorima smrti biti dostavljena relevantnim organima UN na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja, saopštio je narodni poslanik i generalni sekretar Evropske romske unije Dragoljub Acković.

SASTALI SE U ZAGREBU: Brnabić, Plenković i predstavnici srpskog naroda FOTO

Komisija smatra, naveo je on, da treba nastaviti ciljano delovanje i predstavljanje aktuelnih međunarodnih istraživanja u cilju širenja istine o stradanju, koje će imati za rezultat međunarodno priznanje ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u relevantnim međunarodnim organizacijama, koje se bave kulturom sećanja na Holokaust i genocid u Drugom svetskom ratu.

Usvajanje Rezolucije o preživeloj deci logorašima NDH je prva rezolucija u svetskoj istoriografiji nakon Drugog svetskog rata, koja je ukazala na tragičnu činjenicu da je NDH jedina u okupiranoj Evropi imala specijalizovane logore za sistematsko uništavanje srpske, jevrejske i romske dece i odojčadi.

Zaključeno je da je neophodan aktivizam i međusobno povezivanje svih relevantnih organizacija koje se bave kulturom sećanja i istraživanjem stradanja tokom Drugog svetskog rata. Narodni poslanik i generalni sekretar Evropske romske unije Dragoljub Acković je, govoreći o svojoj knjizi „Samudaripen Roma u Jasenovcu“ koja je posvećena genocidu Roma, posebno podvukao da je knjiga bazirana na velikom broju arhivskih dokumenata i da je napisana na 900 stranica sa poimenično nabrojanim žrtvama dece i da je u toku prevođenje na engleski jezik.

Osnivač i predsednik Instituta „Diana Budisavljević“ za istraživanje dečjih logora smrti u NDH, Gojko Rončević Mraović, koji je i sam preživelo dete logoraš Jastrebarskog, ukazao je da je nakon biskupske Konferencije u Zagrebu 2022. godine, na kojoj je rečeno da dečji logori smrti u NDH nisu postojali, već da su Jastrebarsko, Sisak i drugi bili samo „prihvatilišta“, osetio je obavezu da se oglasi“, te je predstavio svoju knjigu „JASTREBARSKO-dečji logor smrti, testament jednog deteta logorasa“. Konferenciju su organizovali Institut „Diana Budisavljević” za istraživanje dečjih logora smrti u NDH, Evropska romska unija, Fondacija „Diana Budisavljević” iz Kanade i izraelsko-američka Fondacija za edukaciju o Holokaustu sa Floride.

MUKA GA NATERALA: Luka Modrić hitno došao u Beograd

Konferencijom su kopredsedavali narodni poslanik I generalni sekretar Evropske romske unije Dragoljub Acković, emeritus Univerziteta Nju Delhi i ekspert za istraživanje fašizma Subrata Mukerdži, direktor Vojnog arhiva oružanih snaga SFRJ Antun Miletić, i preživelo dete logoraš Jastrebarsko, osnivač i predsednik Instituta Diana Budisavljević, Gojko Rončević Mraović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter