Izvor: HAPPY BSC
14.12.2022 u 16:16
0

RUŽIĆ POTVRDIO DA ČE DRŽAVNA MATURA BITI REALIZOVANA: „To je od državnog interesa i u interesu maturanata i budućih akademskih građana“

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da će državna matura biti realizovana i ocenio da je taj projekat reformski iskorak u našem obrazovnom sistemu.

MINISTAR RUŽIĆ NAJAVIO: Vlada donela odluku o raspisivanju konkursa za 2.863 radna mesta u prosveti

– Državna matura je projekat od državnog interesa i u interesu je maturanata i budućih akademskih građana. I tu nema nikakve dileme, poručio je ministar.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je objasnio da ovaj koncept omogućava jednakost i pravičnost, da učenici u poznatom okruženju, u svojim matičnim školama polažu državnu maturu, kao i da iz svojih matičnih škola mogu da konkurišu za upis na više različitih fakulteta", kazao je Ružić.

Ministar je naglasio da je veoma važno da se gradi i razvija poverenje između srednjeg i visokog obrazovanja.

– Kada tu budemo napravili čvrstu vezu kroz državnu maturu, i ovde ne mislim samo na upisne kriterijume, već i na efekte koje će državna matura imati na kreiranje obrazovnih politika ubuduće, unapredićemo kvalitet obrazovanja kroz celu obrazovnu vertikalu, istakao je ministar.

Ružić je napomenuo da je Ministarstvo pristupilo celoj aktivnosti veoma ozbiljno i da je sve vreme imalo podršku Evropske unije, putem Projekta „Državna matura“.

– Projekat nam je pomogao da utvrdimo procese i procedure, da uspostavimo saradnju sa svim akterima i da ih uključimo, da sprovedemo obuke kako bi ceo proces tekao najbolje moguće i kako bi državna matura zaživela i u srpskom obrazovnom sistemu, rekao je on.

Uvođenje državne mature za učenike četvorogodišnjih škola planirano je za 2023/2024. godinu, dok će učenici trogodišnjih obrazovnih profila polagati završni ispit 2023. godine.

Projekat „Državna matura“, koji je realizovan uz podršku Evropske unije, u protekle četiri godine pružao je podršku Ministarstvu prosvete da se pripremi za uvođenje državne mature na kraju srednjeg obrazovanja. Državna matura, za čije se uvođenje obrazovni sistem strateški opredelio još pre više od jedne decenije, instrument je unapređenja kvaliteta celokupnog obrazovnog sistema, a posebno srednjeg obrazovanja.

Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter