Izvor: Tanjug
21.03.2023 u 16:42
0

„SAČUVATI ŽIVOTE SRBA NA KiM“: Orlić poručio na sastanku sa Mihaelom Rotom!

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Odbora za spoljnu politiku Bundestaga Mihaelom Rotom i iskazao zahvalnost Nemačkoj na ukazanoj podršci evropskim integracijama Srbije navodeći da je u okviru sprovođenja reformskog procesa u našoj zemlji potvrđen značajan napredak u svim oblastima.

Tokom sastanka su potvrđeni dobri bilateralni odnosi dve zemlje, kao i visok nivo političkog dijaloga ostvaren u prethodnom periodu, uz izraženu zajedničku opredeljenost da bude nastavljen i intenziviran, saopšteno je iz Kabineta predsednika Narodne skupštine.

Orlić je naglasio da je Srbija posvećena dijalogu i očuvanju mira i stabilnosti u regionu i istakao neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština u skladu sa prethodnim sporazumima u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.

– To je u ovom trenutku najvažnije, kao i da se obezbedi poštovanje prava Srba na Kosovu i Metohiji i bezbednost za njihove živote, koje opasnim i neodgovornim postupcima Aljbin Kurti svakodnevno ugrožava – naglasio je Orlić.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Orlić je istakao da je Nemačka među najvažnijim privrednim partnerima Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

– Nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 80.000 radnika i očekujemo da taj broj dostigne i 100.000. Želimo da kontinuitet ekonomske saradnje održimo i dodatno je unapredimo u budućnosti –  rekao je Orlić.

Dodao je da su za politiku razvoja Srbije glasali većinom građani Srbije na predsedničkim i parlamentarnim izborima, te da je to demokratski iskazana jasna volja naroda u Srbiji.

Rot je zahvalio na vremenu i mogućnosti za razgovor i istakao da iskreno uvažava poštovanje prisutno u našoj zemlji prema Nemačkoj, koje se ogleda i kroz dobru ekonomsku saradnju.

On je rekao da su moderna administracija, borba protiv korupcije i nezavisno sudstvo, važni aspekti daljeg ravoja ekonomskih odnosa i nastavka investiranja u Srbiju, pre svega kroz rad malih i srednjih preduzeća.

Rot je pozdravio napore Srbije na njenom putu ka punopravnom članstvu u uniji evropskih zemalja i naglasio značaj nastavka ispunjavanja obaveza i usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, te ukazao na važnost prilagođavanja spoljnoj i bezbednosnoj politici Evropske unije.

On je naglasio značaj parlamentarnih debata za osnaživanje demokratskih procesa, budući da predstavljaju priliku za sve političke opcije da građanima predstave svoje stavove i programe.

Sagovornici su potvrdili spremnost za intenziviranje parlamentarne saradnje, kako kroz angažovanje i dalje međusobno povezivanje poslaničkih grupa prijateljstva, tako i kroz aktivnosti odbora i drugih radnih tela u parlamentima Srbije i Nemačke.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Orlić je istakao da je Nemačka među najvažnijim privrednim partnerima Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

– Nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 80.000 radnika i očekujemo da taj broj dostigne i 100.000.

Želimo da kontinuitet ekonomske saradnje održimo i dodatno je unapredimo u budućnosti.

Za politiku razvoja Srbije glasali su, velikom većinom, naši građani: na izborima za predsednika Srbije, kao i za parlament.

– To je demokratski iskazana jasna volja naroda u Srbiji –  zaključio je Orlić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter