Izvor: Alo.rs
20.12.2022 u 17:02
0

SAD JE PRAVO VREME: Evo kako da posadite Božićnu pšenicu

Da bi ona uspela da proklija i ozeleni do Božića, poslednji je trenutak da je posadite.

BOŽIĆNI POST JE POČEO, A CENA RIBE DRASTIČNO SKOČILA: Ljudi sve manje kupuju, a evo koliko košta!

Praznično božićno raspoloženje kod pravoslavaca počinje još od Nikoljdana. Tada se priprema i obavezan ukras na božićnoj trpezi – mlada pšenica, koja simbolizuje plodnu godinu. Da bi ona uspela da proklija i ozeleni do Božića, poslednji je trenutak da je posadite.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Božić se slavi u znak sećanja na dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg. Kako je to praznik rađanja novog života, on je kod nas prožet najlepšim verskim običajima i obredima. Pored badnjaka, česnice koja se lomi i kandila koje gori do Bogojavljanja, na trpezi je obavezno i Božićno žito.

Prema verovanju, ono pokazuje koliko će naredna godina biti berićetna, a svetlost sveće ili kandila koja probija put kroz zelenilo pšenice obasjava dom domaćina u narednoj godini životnošću, srećom i toplinom.

Kako posaditi božićnu pšenicu?

Plitku posudu prekrijte vlažnom salvetom, a potom na nju poređajte zrna pšenice tako da je celu prekriju.

Posudu ostavite na sobnoj temperaturi na svetlom mestu.

Ukoliko želite, možete na sredini postaviti čašicu sa svećom, a žito poređati okolo.

Pšenicu prekrijte pamučnom mokrom tkaninom kako bi zrna ravnomerno bubrila sve dok se ne pojave prve klice, a onda je otkrijte kako bi nesmetano mogla da raste.

Svakodnevno je ravnomerno prskajte vodom 3-4 puta dnevno.

Izraslu pšenicu, pre nego što je stavite na sto, možete makazama ošišati kako bi bila lepša i uredna.

Postavite sveću u sredinu, a potom okolo vežite crvenom mašnom.

Saveti:

– Nemojte na dno posude da stavite mnogo zrna, dovoljan je jedan red pšenice. Ukoliko je previše gusto, klica će tražiti svoj put nepravilno pa neće izgledati lepo.

– Pšenica ne treba da stoji u blizini peći ili radijatora. Najbolje raste na sobnoj temperaturi.

– Ne zalivajte preterano, u posudi ne treba da se zadržava voda. Najbolje je samo često prskati.

Mada je pravo vreme Nikoljdan, još uvek niste zakasnili. Prema narodnom verovanju, smisao ovog običaja je da se umoli Bog da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina, uz molitvenu zdravicu na dan Božića:

Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i loznica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru.“

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter