Izvor: Tanjug
01.03.2023 u 22:59
0

SAMIT POKRETA NESVRSTANIH U BAKUU: Učestvuje ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

U Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, danas se održava Samit Pokreta nesvrstanih, u formatu Kontakt grupe, na kome učestvuje ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Prvenstveno je bilo planirano da se na skupu obrati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva danas obavestio o toku dijaloga u Briselu, kao i o neophodnim dodatnim konsultacijama, zbog kojih je sprečen da učestvuje na Samitu Kontakt grupe Pokreta nesvrstanih zemalja u Bakuu.

DAČIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE GRČKOM ŠEFU DIPLOMATIJE: „Srbija deli tugu i bol sa grčkim narodom, spremna da pruži pomoć i podršku“

Predsednik Vučić je istakao da Srbija pridaje veliki značaj sveobuhvatnim bilateralnim odnosima sa prijateljskim Azerbejdžanom, koji se zasnivaju na međusobnom razumevanju i podršci.

Alijev je naglasio da veoma ceni srpsko-azerbejdžansko starteško partnerstvo, koje beleži snažan uspon zahvaljujući ličnim odnosima dvojice predsednika.

Tema Samita, kako su najavili organizatori, biće borba protiv korona virusa, a očekuje se da će se naglasiti potreba za “novom normalnošću” koja se zasniva na nauci, novim tehnologijama, inovacijama i digitalizaciji.

Skup će, prema zvaničnoj agendi, otvoriti predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, a obratiće se i predsednik 77. Generalne skupštine UN Čaba Keroši, kao i direktor Svetske zdravstvene organizacije.

Uslediće plenarni sastanci šefova Delegacija zemalja članica Pokreta nesvrstanih zemalja, a ministar Dačić će takođe imati i niz bilateralnih sastanaka.

Planirano je učešće zvaničnika iz više zemalja, između ostalog, Kine, Kube, Južne Afrike, Malezije, Irana, Ugande. Kontakt grupa je održala svoj prvi sastanak 4. maja 2020.godine u virtuelnom formatu uz učešće više od 30 šefova država i vlada država članica Pokreta nesvrstanih.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter