Izvor: Tanjug
18.10.2022 u 22:39
0

Šefica Misije UN na KiM Karolin predstavila je šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o stanju u južnoj srpskoj pokrajini!

 Šefica Misije UN na Kosovu i Metohiji (Unmik) Karolina Zijade pozvala je, na sednici Saveta bezbednosti UN, Beograd i Prištinu da budu aktivno i konstruktivno uključeni u dijalog pod okriljem EU i poštuju pravne tekovine EU i istakla da je važno da se tenzije smanje i stišaju, a ne da se rasplamsavaju.

Zijade, koja je predstavila šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na KiM, istakla je važnost poštovanja svih prethodno preuzetih i ratifikovanih obaveza u okviru dijaloga kojim posreduje EU.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ona je ukazala da je od proleća bilo nekoliko primera eskalacije u političkoj retorici između Prištine i Beograda, kao i nekoliko trenutaka akutne tenzije na terenu što je, kako je navela, pretilo da ugrozi brojne napretke koji su postignuti u oblasti dijaloga pod okriljem EU.

Zijade tvrdi da su takvim trenucima obe strane posvetile pažnju međusobnim optužbama, umesto da koriste zvanične ili nezvanične kanale da se uključe u konstruktivan dijalog.

Ona je ukazala na važnost pune implementacije odluka sudova, kao što su odluke Ustavnog suda iz Prištine, kao i na puno poštovanje ljudskih prava, uključujući društvena i ekonomska prava, prava na imovinu i slobodu kretanja za sve zajedniče.

SELAKOVIC ISTAKAO DA PRIŠTINA IMA OPASNU STRATEGIJU, A CILJ JE PROGON SRBA: „Priština poništava rezultate dijaloga i stvara novu krizu“

Zijade je rekla da će nastaviti da pružaju svu moguću podršku u cilju uspeha dijaloga i ukazala na važnost mandata Kfora, čije prisustvo, kako je naglasila, osigurava bezbedno i sigurno okruženje na Kosovu i Metohiji.

Ona je rekla da je svesna da je na situaciju na KiM, imajući u vidu sva otorena pitanja u regionu, utiče bezbednosno okruženje u Evropi i istakla da je u svetlu tih događaja razgovarala sa brojnim partnerima i zainteresovanim stranama na terenu i sagovornicima iz regiona.

„Kada radimo zajedno, koherentno i efektivno, mogu da se pojasne nesporazumi i izbegne eskalacija i da se osnaže lideri čija vizija prepoznaje koliko je bitno da se tenzije smanje i stišaju, a ne da se rasplamsaju, lideri koji su spremni da naprave prostor za napredak i pozitivne promene“, poručila je Zijade.

Ona je takođe pohvalila rad specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter